Znate li koliko je surutka zdrava?

Iako je često izbegavaju i nepravedno je zapostavljena, surutka sve više izbija na površinu kao cenjen napitak. Saznajte kako vam može pomoći da ojačate organizam i smršavite.

Danas kompanije kod nas, koje lansiraju mlečne proizvode, počinju i surutku sve češće da stavljaju na police i to kao zdravi napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam.

surutka3

Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tela u borbi protiv raznih bolesti.Surutka sadrži najvažnije minerale za telo, potazijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje telo, pa je najbolja zamena za, često, ne tako zdrava sportska energetska pića. Spada u najbolje prirodne proizvode, koji obnavljaju crevnu floru, zato je i važna kao super hrana za dijete. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mleko, jer je prepuna hranjivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One deluju kao prirodan antiseptik, koji uništava ili sprečava razvoj patogenih mikroorganizama.

Uz to, odlična je za probavu, zglobove, ligamente (omogućuje i brz oporavak posle treninga), ali i protiv starenja. Preporučuje se trudnicama, jer je odličan izvor proteina.

Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisaćete kilograme, očistiti organizam, ojačati telo, olakšati dijetu (jer izaziva osećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad creva, …

surutka4

Konzumirate je tako što jednu kašiku surutke rastvorite u čaši vode i pijete uz svako jelo. Možete je u prodaji pronaći u tečnom obliku i u obliku praška (u ovom slučaju posebno obratite pažnju na količinu natrijuma (soli), jer neki proizvođači nude surutku u prahu, nastalu iz proizvodnje vrlo slanog sira).Zato, mi, naravno, preporučujemo domaću surutku – ukoliko je možete nabaviti od nekog proizvođača sira na lokalnoj pijaci (najbolja bi bila kozija surutka). Kada je kupite čuvajte je od svetlosti (uvijte flašu, u foliju) i držite je u frižideru, ali ne duže od 10 dana.

Donosimo vam i mali recept kako da napravite osvežavajući napitak – surutka limunada. Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok do dva limuna i sve pomešajte sa jednom litrom surutke. Odlično, osvežavajuće piće, zar ne?

http://lifepressmagazin.com/zdravlje-2/bolesti/znate-li-koliko-je-surutka-zdrava

WordPress Themes