Znate li koliko je mirođija – koper zdrav?

Obzirom na onu izreku „svakoj čorbi mirođija“ dalo bi se zaključiti da je ova biljčica začin koji se može mešati u većinu jela, a njenu aromu najbolje poznajemo iz kiselih krastavaca gde je obavezna. Ali, jeste li znali koliko je ova začinska biljka zdrava?

Mirođija je začin iz porodice biljaka u koje spadaju lovorov list, peršun i kumin. Poreklo vodi sa Mediterana, a s vremenom je popularnost njene arome poprimila planetarne razmere. Mirođija sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma te je veoma bogata flavonoidima snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva. Gotovo svi delovi mirođije su lekoviti, može se sušiti ili koristiti u svežem obliku.

Semenke mirođije

Smenke mirođije su veoma bogate flavonoidima, sadrže popriličnu količinu kalcijuma i njihovom redovnom upotrebom možete ojačati strukturu kostiju i preventivno delovati na nastanak osteoporoze.

Zbog svojih antibkaterijskih svojstava semenke ove biljke sprečavaju rast i razvoj bakterija u organizmu, a njima možete i rešiti problem lošeg zadaha za koji su glavni krivci upravo bakterije.

Veoma su delotvorna pomoć u borbi protiv respiratornih upala i bolesti kao što su prehlada, grip, bronhitis. Ako imate problema sa respiratornim bolestima pomešajte semenke mirođije sa medom i uzimajte tri kašike dnevno.

dreamstime_s_25855565

Ulje mirođije

Pored toga što obogaćuje ukus mnogih jela ulje mirođije štiti organizam od infekcije. Kad ga konzumiramo zajedno sa hranom ovo ulje može biti od velike koristi za olakšanje simptoma urinarnog trakta, bubrega, genitalija i probave. Isto tako ovo ulje se može nanositi direktno na kožu jer potpomaže zacelivanje rana i kožnih infekcija, a nekada se koristilo i kao veoma efektno sredstvo protiv vaški.

Ukoliko ste dojilja i imate problema sa produkcijom mleka, eterično ulje mirođije može biti spas, kao što može delovati kao prirodni lek protiv poremećaja pažnje kod dece (ADHD) ukoliko se pomeša u čaj od kamilice. Deluje vemo umirujuće, kao blagi sedativ i koristi se protiv anksioznosti, depresije i izliva besa.

dreamstime_s_33668806

Listovi mirođije

Sveži listovi mirođije sadrže monoterpen, antioksidans koji se snažno bori protiv uticaja slobodnih radikala. Ipak, jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi jer sadrži eugenol, esencijalno ulje koje je poznato po tome da ima svojstva snižavanja šećera u krvi.

Pored toga listovi mirođije mogu poslužiti kao veoma efektan lek za uznemiren stomak. Ako imate stomačnih problema možete je konzumirati u vidu čaja ili ga sitno naseckajte u jogurt sa manjim procentom masnoće i pijte nakon obroka.

Sveže naseckani listovi mirođije pomešai sa sokom od peršuna mogu pozitivno uticati na menstrualni ciklus i smanjiti obilno krvarenje.

Za melem protiv čireva na koži napravite pastu od kurkume i mirođije, pa njome mažite upaljena mesta.

dreamstime_s_19886177

Mirođija za bebe

Mirođija sadrži određene komponente koje potpomažu borbu protiv bakterija koje se kriju u digestivnom traktu i imaju opuštajući efekat na mišiće gastrointestinalnog trakta. Upravo iz tog razloga, mirođija je veoma čest sastojak mnogih lekova koji se koriste protiv kolika kod novorođenčadi još od 19. veka. Danas se mirođija u tu svrhu meša sa đumbirom i kamilicom. Čaj protiv kolika možete napraviti tako što u kipuću vodu dodate kašičicu semenki mirođije i ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu pre nego date bebi da pije. Doza bi trebalo da bude između 2 i 10 ml u zavisnosti od težine bebe.

Iako se mirođija preporučuje i kao začin u bebinoj hrani jer pospešuje probavu i poboljšava san, pre nego začinite bebinu hranu mirođijom obavezno se posavetujte sa vašim pedijatrom.

WordPress Themes