ZMANJÅ EVANJE ZAKISANOSTI TELESA

odlomek iz priročnika Zdravje je odvisno od življenjskega sloga

Prvi in najpomembnejši ukrep je, da iz tkiv in limfe čim prej odplaknemo čim več kislin. Skoraj vsi strupi v telesu so v obliki kislin, zato jih moramo nevtralizirati. Prvi pogoj je, da na dan popijemo od dva do tri litre dobre (izvirske ali prečiščene) vode.

Načeloma obstajata dva načina, da zagotovimo bazičnost tkiv med razstrupljanjem:

1. da uživamo snovi, ki delujejo bazično,
2. da dovajamo kisik

Najhitrejši način delovanja proti zakisanosti je uživanje sveže pripravljenih zelenjavnih sokov (iz surove zelenjave), kot sta korenje in rdeča pesa. Če je zakisanost zelo huda, si lahko pomagamo z bazičnimi solmi, najbolj dosegljive in najcenejše so soda bikarbona in bazični citrati. Eden najpogostejših vzrokov za zakisanost je veliko pomanjkanje mikroelementov, predvsem pa bazičnih mineralov, kot sta kalcij in magnezij.

Kalcij je najmočnejše bazično sredstvo telesa; kadar so tkiva preplavljena s kislinami, jemlje telo potreben kalcij iz kosti in zob. Zato nujno potrebujemo bogat vir mineralov, kot so na primer tradicionalno pridelana neprečiščena morska sol (na primer francoska), himalajska sol in drugi prehranski dodatki (kot na primer bazični minerali v obliki prahu ali tablet).

Vsebnost kisika v tkivih najbolje povečamo tako, da se naučimo pravilnega dihanja, delamo redne dihalne vaje na svežem zraku in se dovolj gibamo (seveda na svežem zraku). Drugi način je dodajanje ustrezno vezanega aktivnega kisika v vodo.

Bazična dieta

Najpomembneje je, da iz prehrane popolnoma izločimo rafinirani sladkor v vseh oblikah (tudi med, sokove, sirupe) in vse jedi, ki vsebujejo rafinirani sladkor. Posebno opozorilo velja za sladke pijače, kot so kokakola, pepsi, fanta, kokta: ne samo, da so te pijače bogate s sladkorjem, vsebujejo tudi ogljikov dioksid, ki je, kot vemo, odpadni produkt človeške presnove. Kot da to ne bi bilo dovolj, vsebujejo naštete pijače tudi fosforno kislino, ki je znana po svoji skrajni kislosti (pH 2,8). Te pijače so prave “kislinske bombe” in hitro izčrpajo telesne zaloge kalcija. Za razstrup-ljevalni proces so velika katastrofa.

Drugi korak je izločitev vseh živil živalskega izvora – mesa, mesnih izdelkov, jajc, mleka in mlečnih izdelkov. Popolnoma moramo izločiti tudi škrobnate jedi, zlasti tiste iz bele moke (kruh, testenine, slaščice, pice).

Dovoljene jedi so tiste, ki v telesu delujejo bazično. To sta predvsem sadje in zelenjava, ki morata biti sveža, biološko pridelana in gensko nespremenjena. Sveže sadje je odlična izbira, saj je lahko prebavljivo. Vendar ga ne smemo mešati skupaj z zelenjavo, ampak ga moramo jesti posebej. Za okrepitev notranjega čiščenja so najboljši agrumi, jabolka, hruške, lubenice, temne češnje in temno grozdje. Med tropskim sadjem je primerna samo papaja. Imamo tri možnosti za pripravo sadja: s sokovnikom si pripravimo sveže sokove in tako odstranimo sadno pulpo, sadje lahko preprosto zmeljemo ali pa ga pojemo celo (olupljeno ali ne).

Mnogo ljudi je zmedenih, kako lahko agrumi delujejo bazično, saj so vendar precej kislega okusa. Vendar okus nima nič skupnega s tem, kako živilo vpliva na kislost v želodcu in krvi. Sokovi iz agrumov so odlični za čiščenje sluzi v prebavnem traktu. Če jih zaužijemo na tešče in takoj za tem ne obremenimo želodca z drugo hrano, so odlično bazično sredstvo. Agrume moramo uživati čisto posebej in jih ne smemo mešati z nobenim drugim živilom.

Odlično bazično sredstvo je tudi organsko pridelani jabolčni kis, saj vsebuje jabolčno kislino, ki v telesu deluje bazično. Dve žlici jabolčnega kisa lahko zmešamo z žličko medu v kozarcu s toplo vodo in mešanico pijemo enkrat do dvakrat na dan pred obroki. Posebno dobro deluje pri tistih, ki trpijo zaradi gastritisa (vnetja želodčne sluznice).

Med zelenjavo je prav tako najbolje izbrati tisto, ki je znana po čistilnem učinku. To so predvsem sladki krompir, korenje, buče, pesa, zelje, zelena, peteršilj in vsa temna listnata zelenjava. Tudi česen, čebula in ingver imajo odlične čistilne in zdravilne učinke. Obstajajo trije načini, kako lahko za namene razstrupljanja pripravimo zelenjavo: naredimo zelenjavno juho, zelenjavo na kratko dušimo ali skuhamo v pari oziroma pripravimo zelenjavni sok. Solat iz surove zelenjave ni priporočljivo jesti, saj so težko prebavljive in za predelavo potrebujejo veliko prebavnih encimov. Surovo zelenjavo lahko uživamo le v obliki sveže stisnjenih sokov, kjer so celične stene zelenjave uničene. Vsa hranila so v tekoči obliki in jih telo hitro vsrka v kri.

Vsa žita v telesu delujejo kislo, zato se jim moramo izogibati. Posebej uničujoča je bela pšenična moka. Edina izjema je proso, ki je nevtralno, zato ga lahko vključimo v prehrano. Moramo pa ga dobro oprati in ga namočiti čez noč.

Brez skrbi lahko uporabimo katerekoli kalčke, saj vsi delujejo bazično. Prav tako so semena in različni oreški odličen vir rastlinskih beljakovin, nujnih aminokislin, vitaminov in mineralov. Žal vsi oreški razen mandljev in lešnikov delujejo kislo. Zato so dovoljeni le mandlji in lešniki, ki jih moramo prav tako namočiti čez noč, da odstranimo snovi, ki jih varujejo pred gnitjem. Surovi oreški so zaradi omenjenih snovi težko prebavljivi. Ko vodo zjutraj odlijemo, so mandlji in lešniki odličen dodatek k zajtrku.

V spodnji razpredelnici so navedene povprečne vrednosti za osnovna živila, ki povedo, koliko je živilo bazično (plus predznak) in koliko kislo (minus predznak). Vse vrednosti se nanašajo na kakovostna sveža živila in ne na živila iz rastlinjakov, konzerv ali zamrzovalnikov.

Kislo-bazično ravnovesje – pogoj za dobro počutje

Vemo, da je za nemoteno delovanje večine presnovnih procesov v telesu potrebno uravnovešeno razmerje med kislinami in bazami. Ker mora biti pH krvi vedno rahlo bazičen, ima telo različne mehanizme za ohranjanje pravega razmerja.
Največ kislin nastane pri presnovi hrane, kakršno sodobni človek največ uživa – to so sladkor, meso in žita, medtem ko se pri presnovi sadja in zelenjave tvorijo baze, saj vsebujeta veliko mineralnih snovi, ki so tudi bazične.

Za vzdrževanje kislo-bazičnega ravnovesja v telesu bi morali zaužiti 80 odstotkov bazičnih živil in samo 20 odstotkov živil s kislim učinkom. Na naših krožnikih pa je zelo pogosto prav nasprotno! Odvečne kisline, ki jih telo ne more izločiti, nas močno obremenjujejo, kar negativno vpliva na naše počutje. Skrb zbuja spoznanje, da niso prizadeti samo starejši, temveč že otroci in mladostniki.

Kako zakisano je naše telo, se lahko prepričamo sami z merjenjem vrednosti pH urina. Za to potrebujemo listič lakmusovega papirja, ki ga podržimo pod curkom urina. Ko se po približno treh sekundah dokončno obarva, barvo na lakmusovem papirju primerjamo s priloženo barvno lestvico in odčitamo pripadajočo vrednost pH. Meriti moramo tri dni, in sicer šest- do osemkrat na dan.

Rezultate vnesemo v tabelo, upoštevati moramo tudi čase, ob katerih smo opravili merjenje, nato pa dnevne rezultate merjenj povežemo v krivuljo in jo primerjamo s krivuljo idealno zdravega človeka. Če so izmerjene vrednosti urina predvsem v kislem območju (pod sedem pH), potem je treba razkisati telo. Bazičnih vitalnih snovi je veliko v sadju in zelenjavi, ko pa želimo čim prej doseči in ohraniti kislo-bazično ravnovesje, so nam v pomoč bazične tablete, bazični prašek in bazične kopeli. Minerali v bazičnih tabletah ali praških naj bodo naravnega izvora in v obliki citratov, saj jih lahko telo takrat najbolje izkoristi.

Dominik Golenhofen, zdravilec, dipl. hol. en. med.
Energijski center d.o.o.

WordPress Themes