ŽIVILA ZA OHRANJANJE MLADOSTI IN VITALNOSTI

Predstavljam sedem živil, ki vas bodo ohranjale pri mladosti, hkrati pa preprečujejo nastanek resnih bolezni.

Olivno olje

Raziskovalci so že pred štiridesetimi leti dokazali, da je bila zaradi uživanja nenasičenih maščob v olivnem olju med prebivalci grškega otoka Kreta raven bolezni srca in rakavih obolenj nizka. Olivno olje vsebuje tudi polifenole, pomembnega antioksidanta, ki preprečuje nastanek s starostjo pogojenih bolezni.

Jogurt

V sedemdesetih letih minulega stoletja je imela tedanja sovjetska država Gruzija največ stoletnikov na prebivalca. Ena od pomembnejših skrivnosti tako dolgega življenja Gruzincev je v uživanju jogurta. Čeprav to ni bilo nikoli znanstveno dokazano, je uživanje tega mlečnega izdelka pomembno predvsem zaradi visoke ravni kalcija. Ta preprečuje nastanek osteoporoze, jogurt pa hkrati vsebuje dobre bakterije, ki vplivajo na zdravje in preprečujejo s starostjo pogojene bolezni.

Ribe

Pred tridesetimi leti so znanstveniki začeli raziskovati, zakaj med Eskimi na Aljaski presenetljivo ni srčnih obolenj. Pozneje so ugotovili, da je skrivnost v izjemno bogatem uživanju rib. Ribe so tudi poglavitni vir omega tri maščob, ki preprečujejo nastanek holesterola v krvi in varujejo pred srčnimi motnjami.

Kakav

Med pripadniki plemena Kuna, prvotnimi prebivalci obalnega pasu Paname, je raven bolezni srca devetkrat manjša kot med prebivalci kontinentalnega dela države. Pripadniki plemena Kuna namreč pogosto uživajo pijačo, ki vsebuje velike količine kakava. Kakav je bogat vir flavonidov, ki pomagajo pri vzdrževanju krvnega pritiska in preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. Občutno zmanjšujejo tveganje srčnih napadov in preprečujejo sladkorno bolezen tipa 2, ledvična obolenja in demenco.

Oreščki

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki uživajo oreščke, živijo v povprečju dve leti in pol dlje. Oreščki so bogat vir nenasičenih maščob, to pa pomeni, da imajo podobne pozitivne učinke na zdravje kot olivno olje. Vsebujejo tudi veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Vino

Zmerno uživanje vina preprečuje nastanek bolezni srca, sladkorne bolezni in starostne izgube spomina. Å e posebej veliko raziskav je bilo narejenih o zdravilnih učinkih rdečega vina. Ta namreč vsebuje naravni antioksidant resveratrol, ki vpliva na faktorje staranja v celicah.

Borovnice

Raziskava ameriškega centra za raziskovanje staranja je pokazala, da borovnice in druge vrste jagodičevja blažijo vnetja in preprečujejo nastajanje s starostjo pogojenih bolezni, kot so izguba spomina in motorične sposobnosti.

WordPress Themes