ŽIVILA, KI RAZSTRUPLJAJO JETRA – HR.

Današnji stil života ne ide na ruku zdravlju. Kada se prejedamo ili jedemo nezdravo, tijelo izlažemo stresu, zbog čega jetra počinje raditi značajno više od normalnog. Kada je jetra preopterećena, ne može osloboditi tijelo od toksina i masti. Srećom, postoje brojne namirnice koje potiču prirodan proces čišćenja jetre.

Češnjak

Samo mala količina češnjaka je sasvim dovoljna da aktivirate enzime jetre i pomognete tijelu da se oslobodi od toksina. Češnjak sadrži visoku količinu alicina i selena, 2 prirodna spoja koji pospješuju proces čišćenja jetre.

Grejp

Sadrži visoku razinu vitamina C i antioksidanata koji su odlični za prirodno čišćenje jetre. Svježe iscijeđeni sok od jednog grejpa će biti dovoljan da aktivirate enzime jetre koji tijelo oslobađaju od toksina, ali i kancerogenih spojeva.

Cikla i mrkva

Obje biljke su odličan izvor flavonoida i beta karotena. Pospješuju rad jetre i poboljšavaju njezinu funkciju.

Zeleni čaj

Ovaj napitak je bogat izvor antioksidanata poznatih pod nazivom katehini. Oni pospješuju rad jetre i zdravlje cjelokupnog organizma.

Zeleno lisnato povrće

Jedna od najboljih namirnica za čišćenje jetre je zeleno lisnato povrće, bilo da ga jedete sirovo, kuhano ili unosite putem sokova. Odličan je izvor klorofila koji povlači sve toksine iz krvotoka. Pospješuju rad jetre, ali i smanjuju rizik od nastanka raznih poremećaja u radu jetre.

Avokado

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti, a naročito su dobre u poboljšanju rada jetre.

Jabuke

Bogate su pektinom koji pomaže tijelu da se oslobodi od toksina putem probavnog trakta. Na taj način jetru manje opterećujemo i olakšavamo joj rad.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je odlično za zdravlje jetre, ali ga trebate konzumirati u umjerenim količinama. Pomaže tijelu da se oslobodi od toksina putem probavnog trakta, čime smanjujemo opterećenje jetre.

Cjelovite žitarice

Odličan su izvor vitamina B skupine koji su poznati po tome da pospješuju razgradnju masti i rad jetre.

Limun i limeta

Ovi citrusi su bogati vitaminom C, koji igra važnu ulogu u oslobađanju tijela od toksina. Pijte svježe iscijeđeni sok od limuna ili limete u jutarnjim satima kako bi što učinkovitije stimulirali rad jetre.

Orasi

Sadrže esencijalne masne kiseline koje su neophodne za pravilan rad organizma. Potiču prirodan proces čišćenja jetre.

Kupus

Aktivira enzime jetre koji su ključni u oslobađanju tijela od toksina. Možete ga jesti sirovog, u salatama, kao varivo ili pak kao prilog raznim jelima.

Kurkuma

Ovo je začin kojeg tijelo sigurno voli, naročito jetra. Potiče rad jetre, aktivira enzime jetre i pomaže u oslobađanju tijela od kancerogenih spojeva.

WordPress Themes