Živila, ki pomagajo ohranjati srce zdravo

Vadba ni edina, ki krepi srce. Tudi hrana, ki jo zaužijemo vsak dan, lahko ogromno pripomore. Kaj lahko storite?

Ko se boste odpravili v trgovino, na seznam obvezno uvrstite naslednja živila: svežo zelenjavo, sadje in stročnice.  Ne pozabite še na oreščke in semena, v katerih so ‘zapakirana’ skoraj vsa hranila in malo kalorij.

Glede na zadnje raziskave so naslednja živila pravi ‘kardio prvaki’:
  • Za magnezij, mineral, katerega vloga je v človeškem telesu izjemna, saj prav vsaka celica potrebuje ustrezno količino le-tega, da ne oslabi (in ga večina od nas dnevno ne zaužije dovolj), bodo poskrbeli: temno zelena listnata zelenjava, kot so ohrovt, rukola, špinača; bučna semena; avokado; skuša.
  • Za kalij, drugi balzam za srce, bodo poskrbeli: beli fižol, sladki krompir in gobe.
  • Za vlaknine, ki bodo nahranile vse pomembne črevesne bakterije, poskrbite s porom, čebulo, česnom in z beluši.
  • Antioksidantov, ki poskrbijo za zdravo ožilje, boste našli veliko v jagodičju, jabolku, češnjah in zelenem čaju.
  • Z vitaminom B, ki poživlja utrip, vas bodo oskrbeli: pusto in nepredelano rdeče meso, perutnina in vse stročnice.
  • Omega 3 maščobne kisline. Te boste našli v lososu, sardinah in morskem listu. Najboljši rastlinski viri so chia, kivi, navadni lan, brusnica, motovilec in špinača.

Če niste prepričani, poskusite z mediteransko dieto

Petletna študija, opravljena v New England Journal of Medicine, je pokazala, da prehranjevanje po mediteransko – torej uživanje veliko zelenjave, rib, oreščkov in olivnega olja – zniža možnost pojava bolezni srca in ožilja, ki so v skoraj 50 odstotkih primerov glavni vzrok smrti Slovencev.

Kaj pa pakirana živila?

Pakiran kruh in žemljice, zamrznjene večerje, razni prigrizki … Tudi kupljeni trgovinah z zdravo prehrano ali brez glutena lahko vsebujejo dodani sladkor, rafinirane ogljikove hidrate in olje, pridobljeno iz koruze ali soje, ki je večina gensko spremenjena in nasičena z omeaga-6 maščobnimi kislinami. Če omega-6 niso ustrezno uravnotežene z omega-3, lahko hitro prispevamo k vnetjem, katerim se tudi učinkovita farmacevtska zdravila ne morejo zoperstaviti.

WordPress Themes