ŽIVILA, KI OHRANJAJO SPOMIN

Å ele, ko začne pešati se zavemo, kako pomemben je spomin zato zanj poskrbite prej

Å PINAČA

Ker je bogata s folno kislino špinača koristno vpliva na spomin
Neprespanost, utrujenost, stres, pomanjkanje telesne aktivnosti in še številni drugi dejavniki slabo vplivajo na spomin. Počasi, a vztrajno slabijo njegove funkcije in vse težje je iz njega priklicati bolj ali manj pomembne informacije, ki smo jih nekoč spravili vanj. Krepitev spomina zato zahteva marsikatero spremembo, zagotovo pa je temu v pomoč tudi primerna prehrana. Poglejte, katera tri živila so tista, ki imajo pri tem ključno vlogo. Raziskave so pokazale, da ta listnata zelenjava izjemno pozitivno vpliva na naše pomnjenje. Preprečuje izgubo spomina, najverjetneje zaradi visoke vsebnosti folne kisline, ki ga dokazano krepi in celo preprečuje pojav Alzheimerove bolezni. Že s polovico skodelice dnevno zadovoljite dve tretjini potreb telesa po folni kislini.

Rdeča čebula

Vsebuje visoko koncentracijo fisetina, naravnega flavonoida, ki deluje antikancerogeno in krepi dolgoročni spomin. Tudi sicer je rdeča čebula bolj zdrava od bele.

Mastne ribe

Omega-3 maščobne kisline možganske celice varujejo pred različnimi vnetji, prav vnetja pa so pogosto vzrok za slabljenje spomina. Mastne ribe, kot so denimo sardine ali losos so odličen vir omega 3 maščobnih kislin in krepijo ter ščitijo spomin. Ribe je zato priporočljivo uživati vsaj trikrat, čeprav že en obrok tedensko vpliva na kvaliteto pomnjenja.

WordPress Themes