ZELJE ZA PREBAVO IN POSTAVO

Kako zdravo je zelje, so vedele že babice, ki so ga pogosto dodajale na jedilnik. Danes ga kot pomemben dodatek pri zdravljenju marsikatere bolezni priporoča tudi sodobna medicina.

Zelje pomaga pri težavah z zaprtjem, razjedi na želodcu, vnetju debelega črevesja, glavobolu, prekomerni teži, kožnim izpuščajem, artritisu, raku na debelem črevesju … Seveda pa naj bi ga uživali prav vsi, bolj ali manj zdravi.

Zdravilne lastnosti

Zelje je prepolno vlaknin, vitaminov in mineralov: kalija, železa, magnezija, žvepla (od tod značilen vonj oziroma smrad po zelju), bakra, natrija, fosforja in ogromno vitamina C, vitamina B, K, U … Lahko ga uživamo surovega (v solati) ali kuhanega, največ hranilnih snovi pa je v sveže okisanem zelju, ki s svojimi mikroorganizmi pospešuje presnovo in prebavo ter izločanje strupenih snovi iz črevesja. Njegovo izjemno delovanje na črevesno floro odstranjuje zajedavce in poskrbi za razstrupljanje telesa ter hkrati preprečuje nastanek raka na črevesju, ker se škodljive snovi hitro izločajo iz telesa.

Zelo priporočljivo je tudi pitje soka iz svežega zelja, ki spodbuja delovanje trebušne slinavke in pozitivno vpliva na črevesno sluznico. Vedno mora biti sveže pripravljen, nikoli postan, sicer nastopijo prebavne motnje, lahko mu dodamo nekaj vode ali jogurta, potem ko smo ga stisnili v sokovniku. Kozarec takšnega soka na tešče pomaga pri gastritisu, ulkusu na želodcu, prebavnim motnjam, nespečnosti, vnetim dlesnim in dihalnim potem. Zeljna solata ali kozarec zeljnega soka pomagata pri crkljanju mačka, zeljni listi pomagajo pri zniževanju telesne temperature (obloge iz listov zamenjajte na dve uri), pri oteklinah in pri razširjenih ali popokanih žilah. Obloge iz zeljnih listov naredimo tako, da liste poravnamo z valjanjem, ker se bolje oprimejo površine.

Zdravilne lastnosti

Zelje v prehrani

Jedi, kot so sarma, jota, segedin golaž ali zelje kot prilogo, dobro poznamo, zeljna solata je nepogrešljiva spremljevalka poletja, obstaja pa še veliko drugih načinov, kako pripraviti okusno zeljno jed.

Recept: Zeljne krpice z ozkimi rezanci

– srednje velika zeljna glava
– 2 žlici olivnega olja
– 1 srednja čebula ali pol majhne
– 1 strok česna
– sol, začimbe (kumina po želji)
– slanina (po želji)
– testenine

Na olju prepražimo čebulo, na koncu dodamo česen in ga pražimo, dokler ne zadiši. Po želji dodamo slanino in jo prepražimo, lahko pa zgolj začnemo z zeljem, ki smo ga poprej narezali na krpice in dušili približno dvajset minut. Na polovici jed solimo in ji dodamo začimbe ter vodo (lahko tudi jušno osnovo), da zeljne krpice ostanejo sočne, vendar v vodi ne smejo plavati. Skuhamo testenine in vanje dobro vmešamo krpice, postrežemo po nekaj minutah, ko so testenine že prepojene z zeljno omako. Dober tek!

WordPress Themes