Zeliščarski kotiček – Bela omela

V zimskem času si na zeliščarskem področju nabiramo in poglabljamo znanje. Narava počiva in si nabira moči za novo brstenje. V tem času lahko nabiramo belo omelo. Je zelo uporabno in vsestransko zelišče, zato si ga velja priskrbeti za domačo lekarno. V začetku januarja je še čas, da si jo naberemo.

BELA OMELA  Viscum album

Je zelo zanimiva rastlina, ki ne raste iz zemlje. Naseli se na vrsti dreves. Z gostiteljskim drevesom naj bi si ustvarila sožitje (simbiozo). Najdemo jo na sadnem drevju (jablane, slive, hruške), kot tudi na jelki, boru, smreki, jerebiki, vrbi, brestu, jesenu. Omela s teh dreves vsebuje zdravilne snovi. Ne uporabljamo pa bele omele, ki je zrasla na hrastu ali orehu, ker vsebuje preveč tanina. Na pogled je omela majhen, okrogel grmiček, ki zraste iz veje gostitelja. Je rogovilasto razvejana, z zeleno rumenkastim lubjem in zelenimi zimzelenimi usnjastimi listi.  Cveti nežno rumeno, komaj opazno od konca februarja do aprila.  Njeni plodovi so bele biserom podobne jagode, ki so zelo lepljive in strupene. Dozorevajo od septembra do novembra.

Uporabnost – koristnost:

  • uravnavanje pritiska,
  • je regulator delovanja notranjih žlez,
  • šumenje v glavi, vrtoglavice
  • pospešuje cirkulacijo krvi,
  • ugodno deluje na živce in ščitnico.

Uporaba:

Uporabljamo samo liste in mlade peclje, ki jih nabiramo, ko jo oplazi prvi mraz.
Najboljša je na sadnem drevju.  Če raste na hrastu ali orehu, vsebuje preveč taninov in škodljivo deluje na sluznico.
Nabrano zelišče očistimo, osmukamo liste in odstranimo jagode. Posebej sušimo peclje, posebej liste (različna dolžina sušenja). Dobro posušeno zelišče spravimo v steklene kozarce in v temo.

Priprava:

Za pripravo čaja zelišče namakamo v hladni vodi čez noč. Čaj pijemo 3 x na dan eno skodelico po požirkih. Čaj iz listov za notranjo uporabo ne sme biti premočan. S tem čajem naredimo kuro, ki naj ne bo daljša od treh tednov.

Pripravljamo si lahko tudi tinkturo iz svežih ali suhih, listov.  Uživam do  15 kapljic v kozarcu vode  2x na dan. Vzamemo 20 dag svežih ali 10 dag suhih listov in jih namočimo v liter močnega domačega žganja. Najboljši je sadjevec ali tropinovec s 50 do 60 % alkohola.  Pustimo na sobni temperaturi tri tedne. Občasno steklenico pretresemo. Nato precedimo, shranimo v temne steklenice v hladen in temen prostor.

Za krčne žile, ozebline, golenske razjede so priporočljive tople kopeli z omelinim zavrelkom.
Mrzle noge zaradi slabega krvnega obtoka kopamo v vroči kopeli omelinih listov, ki smo jim dodali še liste jagod.

Opozorilo:  V prevelikih količinah je strupena!
V času nosečnosti in dojenja se ne uporabljajo pripravki iz bele omele. Osebe, ki imajo zelo zvišan krvni pritisk, ali uporabljajo zdravila,  naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.

RECEPTI  MOJE BABICE

V tem času so na pohodu različna prehladna obolenja. Marsikateri nadlogi se lahko izognemo z domačimi pripravki. Vendar moramo v primeru večjih težav obiskati svojega zdravnika.

Pa si poglejmo nekaj skrivnosti moje babice:

Čebula z medom: Vzamemo za pest debelo čebulo, jo drobno sesekljamo in damo v steklen kozarec. Dodamo dve do tri žlice medu in pustimo stati čez noč. Zjutraj pijemo po žličkah. Dobro pomaga pri prehladu.
Črna redkev z medom: V debelo črno redkev izdolbemo tako veliko jamico, da vanjo lahko damo eno do dve žlici medu. Postimo stati čez noč, zjutraj pijemo po žličkah. Pomaga pri prehladu.

Med z žajbljem:  Naberemo pest svežih listov žajblja, jih na drobno narežemo ter damo v steklen kozarec. Prelijemo s cvetličnim  ali akacijevim medom.  Dobro zapremo in pustimo na sobni temperaturi. Večkrat na dan kozarec obrnemo, da se vsebina premeša. Po treh do štirih tednih med lahko začnemo uživati. Primeren je za okrepitev organizma in pri preventivi spomladi ali jeseni.

Inhalacije ob prehladu: Naberemo sveže smrekove ali borove vejice in si skuhamo čaj za inhaliranje.  Enako si lahko pripravimo tudi kopel.

Obloga za bronhije: Na olju prepražimo sveže žajbljeve  liste, jih zavijemo v bombažno krpo in ne prevroče položimo na prsni koš. Čez pokrijemo še brisačo. To oblogo imamo lahko do 2 uri.

Karamel z domačim žganjem: Na vročem štedilniku karameliziramo (prežgemo) dve veliki žlici sladkorja. Ko je karamel lepo zlato rjav, prilijemo en dl žganja.  Kuhamo, dokler se karamel ne stopi. Nato tekočino z žličko popijemo kolikor je mogoče vročo.  Ležemo v posteljo in se dobro pokrijemo.  Zelo močno se bomo spotili, s tem pa se bodo iz telesa izločili tudi strupi.

Domače žganje s sladkorjem: Na krožnik damo veliko žlico sladkorja in prilijemo ½ dl domačega žganja. Prižgemo, da alkohol zagori. Z žlico počasi mešamo sladkor, da se stopi. Pazimo, da se ne opečemo ali zanetimo požar! Ko ugasne, popijem po žličkah kolikor mogoče vroče. Odidemo v posteljo in se dobro pokrijemo. Z znojenjem se bodo iz telesa izločili tudi strupi.

Najboljši recept za zdravo in zadovoljno življenje je optimizem in dobra volja. Zato veselo in nasmejano v nove dni!

Vse dobro vam želim,

Jožica Bajc Pivec


WordPress Themes