ZDRAVLJENJE S POMOČJO KRISTALOV

Kristaloterapija je zdravljenje s pomočjo kristalov, ki energetsko očistijo telo in ga na ta način tudi zdravijo. Energoterapevti jih tako uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni, lahko pa so namenjeni tudi le za izboljšanje počutja.

Ker kristali oddajajo določene frekvence, jih energoterapevti uporabljajo za zdravljenje, lahko pa vam izboljšajo tudi počutje.

S kristaloterapijo in drugimi oblikami alternativnega zdravljenja se že 22 let ukvarja energoterapevtka Magdalena Jankovec, ki pravi, da kristali oddajajo določene frekvence oziroma nihanja in tako vplivajo na človeško telo. ”Zdravljenje s kristali poteka tako, da na različne načine postavljamo kristale po telesu. Postavitev in vrsta kristala, ki ga izberem, pa je odvisna od bolezni. Znano in dokazano je namreč, da nekateri minerali nihajo z isto frekvenco oziroma vibracijo, s katero nihajo določeni organi v našem telesu, in s pravilno postavitvijo teh kristalov, lahko tudi zdravimo.” Tovrstno zdravljenje pa se ne uporablja le za fizične težave, ampak tudi za duševne, mentalne in duhovne. ”Kristali tako dodajajo energijo, kjer je neravnovesje in raztapljajo ter odstranjujejo stare energetske blokade.”

Zdravljenje s kristali so poznali že v pozabljeni Atlantidi, zelo vešči so bili z njimi Mayi, častili so jih v starem Egiptu in na Kitajskem. Pravico do uporabe kristalov so v glavnem imeli le posvečeni ljudje, svečeniki. O magičnih lastnostih kristalov so pisali že klasični filozofi in naravoslovci, kot so Herodot, Platon in Aristotel. Srednjeveški zapisi so polni vsemogočnih in nadnaravnih zdravilnih lastnostih kristalov. Šele v 19. stoletju je Američan James Dwight Dana razdelil kristale glede na njihovo kristalno in kemično strukturo.

Zdravje pa si lahko po mnenju Magdalene Jankovec okrepimo že tako, da naravne in neobdelane drage kamne, kristale ali kovine namestimo v bivalni prostor. ”Še bolje je, če jih polagamo na obolela mesta ali držimo v rokah. Nosimo jih lahko tudi čez dan, denimo v žepu. Tudi nakit iz kristalov ugodno vpliva na pretok energije. ”

Čiščenje kristalov

Pomembno pa je tudi čiščenje kristalov, s katerim odstranimo vse negativne vibracije, ki bi lahko povzročile nesrečo ali pa bolezen. ”Kristale, ki jih uporabljamo za zdravljenje in polagamo na obolela mesta, moramo čistiti vsak dan oziroma po vsaki uporabi, sicer pa jih je priporočljivo čistiti enkrat na mesec. Lahko jih tudi za nekaj dni potopimo v tekočo vodo, najbolje v reko ali potok ali pa jih čez noč položimo v stekleno ali keramično posodo, napolnjeno z litrom vode, v kateri smo raztopili tri žlice soli. Izogibajmo se kovinskim in plastičnim posodam. Vse to ne velja za melahit, ki ne prenese vode, zato ga čez noč položimo ali zakopljemo v zemljo. Kristale je priporočljivo vsaj enkrat tedensko za dve uri ali več dati na sonce in jih vsako polno luno pustiti zunaj čez noč,” razlaga energoterapevtka. Na ta način se kristali energetsko obnavljajo in polnijo. Obdelanih kristalov, ki jih nosimo na obeskih, prstanih ali ogrlicah, ne smemo puščati v stoječi slani vodi, ker sol s kristala utegne odstraniti vse tujke, kot so lepilo in kovine, zaradi česar bo nakit “razpadel”.
Različni kristali
Kristale pa je potrebno čistiti, saj tako iz njih odstranimo vse negativne vibracije, ki bi lahko povzročile nesrečo in bolezen.

Kako izbrati pravi kristal?

Magdalena Jankovec predlaga, da se pri izbiri kristala ravnamo po svoji intuiciji. ”Preden vzamemo v roke kristal, sproščeno zadihamo, zamižimo in pustimo, da roka sama seže po njem. Če nismo prepričani v svojo izbiro, zlasti če kristal kupujemo za potrebe zdravljenja, je bolje, da poiščemo profesionalca, ki bo to naredil namesto nas. Ko kristal enkrat kupimo, moramo zanj skrbeti podobno kot za rastline in živali. Tako kot nam rastline in živali vračajo vloženo ljubezen, nam tudi kristali vračajo energetsko dobre vibracije, seveda če jih redno vzdržujemo in negujemo. Če tega ne nameravamo početi, je bolje, da jih imamo le za okras.”

Sicer pa vam lahko pri izbiri pravega kristala prav pridejo tudi naslednje usmeritve:

Črni kristali prinašajo stabilnost in umiritev, stik z notranjim jazom in naravo. Ustvarjajo energetsko varovalno polje in naš ščitijo pred negativnimi in vznemirjajočimi vplivi okolice. Črni kristali ščitijo pred uroki in negativnimi vplivi. Spadajo med najmočnejše kristale, ki najbolj drastično in hitro spremenijo življenje.
Oniks
Črni oniks prinaša stabilnost in umiritev.

Bele kristale povezujemo s spanjem in duševnostjo, poleg tega pomagajo pri glavobolu. V preteklosti so jih nosile doječe matere, ki so imele težave s hranjenjem dojenčka. Veljajo za srečne kamne, zato so zlasti priljubljeni pri igralcih na srečo. Ker bela barva vsebuje vse barve, lahko beli kristali nadomeščajo kamne vseh barv.

Rdeči kristali so namenjeni zdravljenju kroničnih bolezni, revme, artritisa, multiple skleroze. Vsebujejo agresivne energije, ki okrepijo telo. V starih časih so rdeče kristale vedno povezovali s krvjo. Ljudje so jih nosili za lajšanje slabokrvnosti, ustavljanje krvavitev, uporabljali so jih za zdravljenje poškodb, ran, izpuščajev in vnetij. Rdeči kristali krepijo in odpravljajo blokado spolnih funkcij, večajo pogum in prizemljijo energije v telesu.

Rožnati kristali so prežeti z vibracijami nežnosti in ljubezni. Umirjajo in tolažijo. Delujejo proti stresu, sproščajo telo in um ter prinašajo mir, srečo, zadovoljstvo in odpirajo harmonijo srca. Z njimi spodbujamo notranjo ljubezen do sebe. Rožnati kristali spodbujajo naša svetlejša čustva. Uporabni so za pridobivanje ljubezni, krepitev srečne ljubezni ter preprečevanje in lažje reševanje težav v trajnih partnerskih zvezah.

Oranžni kristali povečajo dejavnost in zanimanje, odpravljajo neutemeljene sume, izboljšajo prebavo in pomagajo pri spolnih boleznih. Imajo podobno moč kot rdeči kristali, le da so nežnejši. Oranžni kristali se povezujejo s posameznikovo osebno močjo. Nošenje takega kristala neposredno vnaša energijo v telo. Ljudem, ki nimajo samospoštovanja, pomagajo, da se bolj cenijo. So simbol uspeha, saj že od nekdaj velja, da privlačijo srečo.

Rumeni kristali krepijo samozavest in pogum, odpravljajo strahove in napetost, zdravijo jetra ter vnetja ušes in oči. Pomagajo urejati prebavo, uravnavati živčni sistem in odpravljati težave s kožo. So kristali sprememb, gibanja energij in komunikacije, zato so priporočljivi za ljudi, ki javno nastopajo (novinarji, pisatelji).

Zeleni kristali uravnavajo delovanje vseh energij. Uporabljajo jih za varovanje zdravja. Ugodno delujejo na srce, krepijo vid, umirjajo živčni sistem, uravnavajo delovanje ledvic, pljuč, preprečujejo migreno in blažijo želodčne motnje. Energija zelene barve ugodno vpliva na čustva, nošenje zelenih kristalov pa je še posebno priporočljivo za ljudi, ki se odzivajo pretirano čustveno in so preobčutljivi na čustvene odzive drugih ljudi.
Lapis lazuli
Modri lapis lazuli krepi spanec.

Modri in vijolični kristali delujejo sproščujoče. Krepijo spanec, pomagajo pri učenju in umirjanju. Pomagajo pri akutnih vnetjih in depresijah ter znižujejo visoko telesno temperaturo. Ker pomirjajo, so primerni za nemirne otroke. Cenjeni so tudi kot pomoč pri odpravljanju glavobolov in nemirnega spanca. Modri kristali pomagajo vzpostaviti stik s podzavestjo, zato so priporočljivi pri meditaciji. Ob pomoči vijoličnih kristalov lažje nepristransko opazujemo svojo osebnost.

Čeprav pa energoterapevtka Magdalena Jankovec kristale uporablja predvsem za zdravljenje, pa si številni te izbirajo glede na astrološko znamenje.

WordPress Themes