ZDRAVA IN UPORABNA LIMONA

O limonini učinkovitosti ni dvoma – le spomniti se je treba, da lahko rešitev za naše tegobice in tegobe poiščemo v naravi. Preberite, kakšne težave vse rešuje.

Limone

Limonin sok dajemo v čaj, dodajamo ga solatam, z njim pokapljamo ribo, ali pa si ga privoščimo za vitaminov polno limonado. Poleg tega, da je zelo zdrav sadež, je njen sok uporaben tudi kot povsem naravno čistilo.

Pa poglejmo …

Limona deluje antiseptično, proti slabokrvnosti, revmi in artritičnim bolečinam, strupom, pomanjkanju vitamina C, stresu, sprošča mišične krče, krči žile in tkiva, pospešuje celjenje ran, pomaga pri mastni koži, deluje krepilno, osvežilno, poživilno, čistilno, pospešuje strjevanje krvi, znižuje krvni pritisk in beli madeže na zobeh.

Ne boste verjeli, toda neki avstralski znanstvenik trdi celo, da je limonin sok učinkovita obramba pred aidsom, za katerim je po svetu obolelo že več kot 40 milijonov ljudi.

Vitamin C pa je sicer čudodelno sredstvo proti staranju in pomladanski utrujenosti.

limona za lepoto

Limona od nekoč do danes

Limona se je že v davnih časih uprabljala v zdravilstvu – njen sok je veljal za učinkovito sredstvo proti krvavenju in za čiščenje ran. Pomorščaki, denimo, so se pred vsakim daljšim potovanjem obilno založili z limonami, saj je sadež zelo učinkovit v boju proti bolezni, imenovani skorbut.

Limonin sadež je vsestransko uporaben – iz njega se pridobivajo sok in citronska kislina, olupek pa se uporablja za izdelavo dišečega in sladko-kislega kandiranega sadja. Iz semen se pridobiva olje, ostanki pa se predelajo za živalsko krmo.

Limonino drevo, ki v višino meri od 3 do 6 metrov, bo v ugodnih vremenskih razmerah obrodilo dvakrat letno. Cvete spomladi, njeno cvetenje pa traja najmanj dva meseca. Rezultat? Lepi rumeni sadeži, ki lahko prav toliko časa, kolikor cvetejo, na veji počakajo na obiranje.

Limona tudi kot učinkovito čistilo!

Limonin sok se lahko uporabi kot učinkovito, povsem naravno čistilo.

Ponujamo vam nekaj preprostih receptov:

– Odstranjevanje mastnih madežev in maščobe: zmešajte limonin sok z navadno vodo v razmerju 1:2. S tekočino temeljito zdrgnite štedilnik, delovni pult v kuhinji, ter stenske obloge v kuhinji (še posebej tiste, ki so blizu štedilnika). Tekočino lahko prelijete v stekleničko z razpršilom, da bo delo enostavnejše in lažje.

Nad učinkom boste pozitivno presenečeni: poleg tega, da bo kuhinja dišala po svežem, bo tudi na novo zasijala! Pa še en namig: če tekočini dodate še malo jabolčnega kisa, se lahko znebite trdovratnih mastnih madežev.

– Čiščenje bakrene in medeninaste posode: četrtino šalčke napolnite s kuhinjsko soljo, ter dodajte toliko limoninega soka, da dobite gosto zmes oziroma pasto. S to zmesjo na debelo namažite posodo, ki jo želite očistiti.

Pustite, da deluje od 5 do 10 minut, nato pa posodo splaknite s toplo vodo. Obrišite jo s čisto bombažno krpo – in uživajte v bleščečem učinku!

– Razkuževanje lesene deske za rezanje: dobro veste, kakšna je lahko deska po uporabi. Čeudi jo temeljito operete s sredstvom za pomivanje posode, se lahko zgodi, da na njej ostanejo madeži od hrane. Znebite se jih povsem enostavno, s pomočjo limoninega soka.

Vtrite ga v desko in pustite, naj učinkuje nekaj minut. Nato desko samo splahnite s toplo vodo. Madeži bodo odstranjeni.

– Nega rok: če si roke umažete s smolo ali kakšnim drugim lepljivim sredstvom, vam bo limona v pomoč. Sadež prerežite na pol ter podrgnite po rokah, nato pa splahnite z vodo. Poleg tega, da bo lepljivi madež izginil, boste poskrbeli tudi za nego rok, saj bo vaša koža na otip bolj mehka.

Limona in soda

WordPress Themes