Zdravilo, imenovano banana

Banane izboljšujejo razpoloženje, krepijo imunski sistem in spodbujajo možgane.

Banane so odlične borke proti depresiji, blažijo slabosti, ščitijo pred rakom na ledvicah, diabetesom, osteoporozo, slepoto, pomirijo kožo pri pikih žuželk in še veliko več. Poglejte si vse zdravstvene koristi banan.

Za dobro voljo

Zaradi veliko triptofana, ki se v telesu pretvori v serotonin, uspešno premagujejo občutke malodušja in depresije ter vračajo dobro razpoloženje. Banane zmanjšujejo simptome PMS, uravnavajo količino sladkorja v krvi in v telesu pospešujejo nastajanje snovi, ki premagujejo stres.

Za zagrete športnike

Po naporni vadbi si privoščite dve banani. Znova boste imeli veliko energije, zaradi naravnih sladkorjev glukoze, fruktoze in saharoze pa bo raven tega v krvi ostala stabilna. Tudi proti krčem v mišicah, ki se pojavijo po intenzivnih vajah, pomagajo banane. Za to je zaslužen v njih prisotni kalij. Ta element je prav tako potreben za pravilno delovanje možganov, zato so banane odlično živilo ob miselnih naporih.

Za varovanje zdravja

Pomanjkanje kalcija, ki je potreben za močne kosti, lahko nadomestite z bananami. Zaradi visoke vsebnosti vitamina B6 ščitijo pred diabetesom tipa dva, krepijo živčni in imunski sistem, saj telo spodbujajo k proizvodnji belih krvnih telesc. Ker vsebujejo železo, varujejo pred anemijo. Bogate so s kalijem in vsebujejo le malo soli, zato so jih ameriški zdravniki uvrstili med živila, ki nižajo krvni tlak in ščitijo pred možgansko ter srčno kapjo. Banane pomagajo preprečevati nastanek raka na ledvicah, ščitijo pred makularno degeneracijo (rumeno pego) in krepijo kosti, saj spodbujajo absorpcijo kalcija.

So edino sadje, ki ga lahko surovega uživate pri čiru na želodcu, saj želodec ščitijo pred agresivnimi kislinami. Bogate so z antioksidanti, zato varujejo pred prostimi radikali in kroničnimi boleznimi.

Za dobro prebavo

Ker so bogate s pektinom, spodbujajo prebavo in pospešujejo izločanje strupov iz telesa. Delujejo kot probiotik, saj v črevesju spodbujajo rast koristnih bakterij. Pripomorejo k nastajanju prebavnih encimov, ki pomagajo pri absorpciji hranljivih snovi v prebavilih. Po prebavnih motnjah, katerih posledici sta driska in bruhanje, telesu znova zagotovijo prepotrebne elektrolite.

Banane so naravni antacid, zdravilo, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka, in tako zavirajo želodčni refluks (vračanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik) ter občutek pekoče zgage.

Naravna pomoč

Po piku komarja mesto vboda natrite z notranjim delom bananinega olupka in tako ublažite srbenje. Kot vmesno malico si privoščite banano, saj vzdržuje konstantno raven sladkorja v krvi in preprečuje prenajedanje. Se odvajate kajenja? Jejte banane, zaradi velikih količin vitaminov B, kalija in magnezija namreč lajšajo odvajanje.

WordPress Themes