Zdravilni učinki pitja piva

Objavljeno: ned, 24.04.2011 18:22

Pivo ima v zemrnih količinah pozitivne učinke na telo človeka.
V zmernih količinah ima pivo zdravilne učinke. Foto: shutterstock.com

Dolgoletne raziskave so pokazale, da je kozarec ali dva alkohola na dan za moškega in en kozarec za žensko zdravo, še posebno če se soočate z boleznimi povezanimi s staranjem.

Strokovnjaki pravijo, da vino slavi po svojem zdravem učinku, ki ga ima na človeka. Ta predpostavka prihaja iz Francije, kjer je relativno malo srčnih bolnikov, kljub vsebnosti maščob v telesu. Kozarec rdečega vina naj bi naredilo razliko.

Mnogo raziskav potrjuje, da zdravo pitje alkohola, vključno piva, pri moškemu za 30 do 35 odstotkov zmanjša možnost za srčni infarkt. Kot je dejal Charlie Bamforth iz Univerze v Kaliforniji si pivo zasluži ravno toliko pozitivne kritike kot vino.

Za razliko od masovnih proizvajalcev piva, naj bi manjši proizvajalci dajali več poudarka na okusu, izgledu in vonju piva. Ta trditev je pritegnila pozornost radovednežev, ki jih zanima primerjava z zdravilnimi učinki vina.

To so dobre novice za ljubitelje piva, posebno za tiste, ki imajo težave s prekomerno težo in visokim krvnim tlakom, ki je glavni razlog za srčne težave in kapi. Alkohol, tudi pivo, naj bi imelo dobre učinke na obloge krvnih žil, tvorjenje strdkov ter na sladkorno bolezen tipa 2.

Ljudje bi se morali zavedati, da majhne količine alkohola na dnevni bazi zmanjšujejo znake staranja. Raziskovalci so ugotovili, da pitje alkohola v zmernih količinah lahko varuje moške pred boleznimi srca in ožilja. Moški, ki so tekom raziskave pili 120 do 365 dni na leto, so imeli 20 odstotkov nižjo umrljivost kot tisti, ki so pili od enega pa do 36 dni na leto. Pretiravanje s pitjem pa lahko povzroči nasproten učinek. Moški, ki so si privoščili pet ali več pijač, so imeli 30 odstotkov večjo možnost za smrt zaradi srčnih obolenj.

Pivo je dobro za možgane

Raziskava iz leta 2003 je pokazala, da so starejši od 65 let, ki so spili eno do šest alkoholnih pijač tekom raziskave imeli manjše tveganje za demenco kot tisti, ki niso pili. Å e ena raziskava iz leta 2006 je pokazala, da ena ali dve pivi na dan izboljša možgansko funkcionalnost pri ženskah.

Pijte zmerno

Pitje piva ni primerno za vsakogar. Nekatere raziskave so pokazale, da eden do dva kozarca piva na dan pri ženskah lahko povzroči povečano tveganja za raka dojke.

Piva pa si ne privoščite iz zdravstvenih razlogov, ampak zaradi okusa.
Povezani dokumenti

WordPress Themes