zdravilne moči številnih živil, ki jih dobimo pri nas

Pri nas se je nekako uveljavilo prepričanje, da morajo imeti superživila eksotična imena, da morajo prihajati čimbolj od daleč in biti temu primerno draga. Vendar bi bila velika napaka spregledati zdravilne moči številnih živil, ki jih dobimo pri nas in jih lahko uživamo vsak dan, povrhu pa še za zmerno ceno.
Pravzaprav je skoraj vsako živilo, ki nam ga Narava ponudi, in ni bilo gensko spremenjeno, hibridizirano, zastrupljeno s kemijo, procesirano ali kako drugače kompromitirano, za naše telo super. Celo meso, za katerega mnogi zmotno mislijo, da je škodljivo, rakotvorno in kdo bi vedel kaj še, je zdravilno (pod pogojem, da se je žival prosto pasla in ni dobivala koruze, soje, antibiotikov, hormonov itd.) in vsebuje dve zdravilni sestavini, ki upočasnita staranje, krepita kosti, regenerirata možgane in srce ter pomagata pri hujšanju. (Ne gre za beljakovine!) Ne spreglejte članka o tem, ki sledi v kratkem.
Današnje superživilo pa je sobacha – čaj iz rahlo popraženih ajdovih zrn.
Ime in zamisel za ta napitek so prispevali Japonci – ‘soba’ je japonska beseda za ajdo, cha pa pomeni čaj. Ta čaj je popularen tudi na Kitajskem, kjer mu pravijo Ku Qiao Mai, in v celotni jugovzhodni Aziji. Ajda (latin. Fagopyrum esculentum) je sorodnica rabarbare in ni žito, čeprav mu je po videzu podobna in jo mi uporabljamo na enak način kot žita. Razlika se odraža tudi v tem, da ajdova zrna – rečemo jim tudi ajdova kaša – niso semena kot žitno zrnje, pač pa so plodovi. Ti drobni plodovi vsebujejo nekaj vitamina C in E, glavni ajdin adut pa je bioflavonoid rutin.
Zaradi rutina, pa tudi vitamna B1 tiamina, sobacha (ali po domače ajdov čaj) znižuje krvni tlak in krvni sladkor. Tiamin pripomore tudi k naravni dobri volji in preprečuje nihanja razpoloženja. Mineral kalij pomaga uravnovesiti vodo v tkivih in preprečuje njeno zastajanje v telesu. Ker vsebujejo ajdova zrna vlaknine, uspešno podaljšajo občutek sitosti. Za rutin je podobno kot za ostale bioflavonoide značilno tudi, da krepi kapilare in tudi stene žil nasploh, zato preprečuje pokanje kapilar, zmanjševanje elastičnosti arterij, hemeroide in krčne žile ter pripomore k temu, da koža ostaja lepa in mladostna.
Ajda vsebuje med drugim tudi cink, ki prav tako skrbi za lepo polt, obenem pa še za imunski sistem. Cink pa je znan še po tem, da pomaga ublažiti stres, zato so njegov hvaležen porabnik naši možgani. V njej najdemo tudi nekaj bakra, kar pomaga uravnavati holesterol in je naravno zdravilo proti slabokrvnosti.
V zadnjem času nekateri dietni guruji odkrivajo tudi shujševalne lastnosti ajdovega čaja. Ali to drži, se boste morali prepričati sami, saj študij na to temo še ni bilo. Ker vlaknine iz ajdovih zrn vlečejo nase razne toksine v telesu, in ker toksini pogosto preprečujejo uspešno hujšanje, je teorija kar verjetna. Poleg tega, kot smo že omenili, ajda hitro prikliče občutek sitosti. Čaj za ta namen ne bo dovolj, temveč morate potem, ko čaj spijete, še pojesti zrna, iz katerih ste čaj pripravili.
Čaj se pripravlja iz na hitro popraženih ajdovih zrn. Pražimo jih lahko na bio kokosovem maslu, bio surovem maslu (tudi gheeju) ali bio olju makadamije. Da telesu prihranite strupe, bo najbolje, da je tudi ajda bio – danes se bio ajdova kaša dobi v vsaki trgovini z zdravo prehrano. Dobi se celo taka, ki še kali, in ta je najboljša. Zrna vrzite na že segreto maščobo in jih pražite jih le 20 do 30 sekund, pri tem pa pazite, da ne porjavijo preveč, saj bi se s tem zdravilne sestavine uničile.
POZOR: Nikoli ne uporabljajte teflonskih ponev, ker so izjemno strupene (ali posod s sorodnimi premazi proti sprijemanju, tudi če se ne imenujejo ravno teflon). Strupen pa je tudi aluminij, zato iz svoje kuhinje čimprej odstranite vso aluminijasto posodo.
POZOR: Še bolj strupena od teflona so vsa bela, rafinirana in industrijsko pridobljena rastlinska olja, kot so sojino, repično, sončnično, koruzno, žafranikovo in podobno. Ta olja nas postarajo, obenem pa povzročajo raka in še mnoge druge degenerativne bolezni. Za nameček se prodajajo v plastenkah iz snovi, ki vse to še poslabšajo, saj nevarne sestavine plastike iztekajo v olje. Izogibajte se tudi hrani iz lokalov, saj vsi po vrsti uporabljajo prav ta, najcenejša in najbolj uničujoča olja.
Pražena ajdova zrna lahko hranite dan ali dva, še najbolje pa je, da jih uporabite takoj. Za vsako skodelico čaja uporabite eno zvrhano čajno žličko zrn. Prelijte jih z vročo vodo in pustite stati 4-5 minut. Tako dobimo čaj prijetnega okusa, ki blago spominja na oreščke. Zrna lahko za čaj uporabite še enkrat, vendar bo čaj šibkejši, zato v drugi rundi raje uporabite pol manj vode. Seveda bo tak čaj tudi manj učinkovit.
Ajdin čaj je svetle, rumenkasto rjave barve in ne vsebuje teina (kofeina).
Zrna lahko pojemo tudi kar tako, saj so zelo okusna. Lahko jih zamešamo v skuto ali kislo mleko, potresemo na solato ali uporabimo kot »zakuho« za kakšno kremno zelenjavno juho (v juho jih dodamo šele potem, ko je ta že kuhana).
Združite azijsko modrost in slovensko tradicijo. In povejte naprej!

WordPress Themes