ZDRAVILNE LASTNOSTI OREHOV

Stari Slovani so verjeli, da je oreh sveto drevo, ki varuje pred nesrečo. Zaradi povzročanja prebavnih težav in težav z zgago mu danes v prehrani pogosto delamo krivico. Ne pomis­limo pa, da ga po navadi uživamo v jedeh, ki pridejo na mizo šele ob koncu obilnih gostij in so že same po sebi dovolj težke in obremenjujoče za utrujen želodec. Surova jedrca brez testa in dodatkov so odličen vir energije in esencialnih hranil.

Zdravilne lastnosti

* Redno uživanje manjših količin pomaga pri znižanju maščob in holesterola v krvi, zavira nastanek srčno-žilnih obolenj in deluje protivnetno.
* Orehi sproščajo in pomirjajo zaradi dokaj velike vsebnosti aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin.
* Pomagajo pri presnovi ter krepijo srce in pljuča.
* Aminokislina arginin spodbuja nastajanje dušikovega oksida, ki skrbi, da arterije ostanejo prožne in omogočajo dober pretok krvi skozi srce.
* Zelene lupine orehov, ki jih namočimo v domače žganje, so znano domače zdravilo za želodec.

Hranilna sestava

* V orehih je okoli 60 odstotkov maščob. Največji delež sestavljata linolna in linolenska kislina, ki sta esencialni maščobni kislini.
* Poleg maščob vsebujejo orehi še okoli 15 odstotkov beljakovin in približno 13 odstotkov sladkorjev.
* Folna kislina, vitamin C in E.
* Najpomembnejši makroelementi so kalcij, magnezij in železo, med mikro­­­elementi pa selen, baker in cink.
* Pomembna sestavina orehov je elaginska kislina, ki zmanjšuje možnost pojava rakavih obolenj.

Izberite pravega

* Če imate oreh doma, poberite plodove, jih dobro posu­­­šite in shranite v hlad­­­nem in temnem prostoru. Jedrca so okusna in sveža, če orehe trete sproti.
* Mleti orehi, ki so pakirani v vrečkah, se zelo hitro pokvarijo, zato vedno preverite datum uporabe in jih čim prej porabite.
* Jedrca, ki jih boste kupili v trgovini, vedno najprej poskusite, saj se pogosto zgodi, da so žarka in grenka.
* Orehi, ki jih ponujajo na prodajnih policah v trgovini, imajo zaradi lepšega videza z natrijevim hipokloritom obeljeno lupino, kar je razlog več za nakup domačih orehov.
* Jedrca shranjujte v dobro zaprtih posodah (primerne so steklene), v temnem in hladnem prostoru (najbolje v shrambi ali hladilniku). Večje količine jedrc lahko shranite v zamrzovalniku.

Priprava in uporaba

* Orehe čim večkrat uživajte surove v različnih svežih sladicah ali pa kot dodatek sadnim in zelenjavnim solatam. Okusna je tudi kombinacija orehov in soparjene zelenjave.
* V naravnem zdravilstvu je zelo cenjeno orehovo olje, ki pomaga pri uravnavanju telesne teže, čisti kri in spodbuja delovanje ledvic.
* V Srednji Aziji spomladi iz debel pridobivajo sladek sok, ki je po sestavi in okusu podoben javorovemu sirupu.
* Okusen naravni prigrizek so orehove kroglice. Pripravite jih iz enakih delov namočenih in zmletih orehov ter rozin. Povaljajte jih v kakavu ali zmletih orehih ter shranite na hladnem.
* Najbolj znani orehovi poslastici iz tradicionalne slovenske kuhinje sta potica in prekmurska gibanica, ki se jima zaradi pečene mešanice številnih sestavin po navadi ne mudi skozi prebavila.

WordPress Themes