Zdravilne lastnosti orehov

Čeprav orehom zaradi povzročanja prebavnih težav in težav z zgago v prehrani velikokrat delamo krivico, veljajo za enega najbolj zdravih oreščkov v svoji skupini.

Orehi vsebujejo kar okoli 60 odstotkov maščob (največji delež predstavljata linolna in linolenska kislina, ki sta esencialni maščobni kislini), zaradi česar so odlični vir za zdravje in pomemben dodatek k prehrani. Sicer poleg maščob vsebujejo še okoli 15 odstotkov beljakovin in približno 13 odstotkov sladkorjev. Pomembna sestavina orehov, ki so pomemben vir folne kisline, vitamina C in E, kalcija, kalija, magnezija, železa, cinka, selena in bakra, je tudi elaginska kislina, ki zmanjšuje možnost za pojav rakavih obolenj.

Iz orehov pa pridelujejo tudi orehovo olje, ki je zaradi uravnavanja telesne teže, čiščenja krvi in spodbujanja delovanja ledvic v naravnem zdravilstvu zelo cenjeno.

Zmanjšamo predvsem tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja

– Uživanje jedrc pomaga pri znižanju maščob in holesterola v krvi, poleg tega pa z rednim uživanjem za kar 51 odstotkov zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter možnost srčnega napada.
– Pomaga pri presnovi, izboljšuje pretok krvi ter krepi srce in pljuča.
– Naš organizem zaščiti pred stresom.
– Orehi vsebujejo precej velike količine aminokisline triptofana, ki v telesu sprošča hormon ugodja serotonin.
– Zelene lupine orehov, ki jih namočimo v domače žganje, so znano domače zdravilo za želodec.

Njegovo bogastvo se skriva v listih

Orehovi listi so bogati s čreslovinami, ki krčijo tkivo in celijo rane, in juglonom, ki uničuje bakterije. Pripravke iz listov, ki izboljšujejo imunski sistem ter krvni obtok, se uporablja tudi pri odpravljanju težav s prebavo in proti črevesnim okužbam. Orehovi listi pa se, ker krepijo beljakovino keratin, ki se nahaja v kožni povrhnjici, velikokrat uporabljajo tudi v kozmetiki. Pripravki namreč pomagajo pri težavah s kožo, kot so akne in ekcem, ter pri razjedah.

Oreh je dobra hrana za možgane

Čeprav je oreh tako kot večina drugih oreškov prava zakladnica hranil, pa zaradi zasičenosti z minerali izstopa. Ob zaužitju nekaj orehov boste namreč zadostili povprečni dnevni potrebi po manganu – pomembnemu mineralu, ki omogoča nemoteno rast in obnovo tkiv, reprodukcijo, sposobnost celjenja ran, presnovo sladkorja, inzulina in holesterola. Poleg tega pa možganom omogoča uspešno delovanje tudi v najzahtevnejših situacijah.

Preberite še:

Obrok za delovno mizo zmanjšuje kreativnost

Če si čas za obrok na delovnem mestu najdete le za delovno mizo, medtem pa buljite v ekran in rešujete službene uganke, niste edini.

Zdrave lastnosti rdečega vina

Lahko rdeče vino res vpliva na vaše zdravje in podaljša življenjsko dobo?

Hrana za mir

“Vilice so najbolj nasilno orožje,” je nekoč dejal Gandi. Citat je Will Tuttle vključil v svojo knjigo Hrana za mir, z njim pa ponazoril dominacijo, vpisano v naše prehranjevalne navade.

WordPress Themes