Zdravila iz kuhinje – lajšajo prehlad in podobna obolenja

Po zdravila vam ni vedno treba v lekarno: veliko jih lahko najdete kar doma. Na primer skutni povitek in kamilični čaj, ki sta znani domači zdravili za premagovanje prehlada in podobnih obolenj. V kuhinjskih omaricah in hladilnikih pa se skriva še veliko drugih učinkovitih skritih orožij.

Malinov sok zdravi povišano temperaturo

Vročina je pravzaprav dobra. Povišana temperatura se namreč loti povzročiteljev bolezni in jih prežene iz organizma. Če pa temperatura preseže 39 stopinj in se počutimo čisto zbiti, pomaga malinov sok.

Rdeči sadeži spodbujajo potenje in tako znižujejo temperaturo kože. Visoka vsebnost vitamina C dodatno krepi še obrambne mehanizme telesa.

Recept: pretlačite 250 g malin, jih pogladite skozi cedilo in razredčite z vodo. Zadostujeta dva kozarca dnevno.

Pretlačen krompir blaži bolečine v grlu

Če vas praska v grlu, bodo vnetje ublažili krompirjevi povitki. Skuhajte dva do tri neolupljene krompirje, jih pretlačite, malce ohladite in jih zavijte v bombažno krpo. Namestite okoli grla in pokrijte s suho kuhinjsko krpo.

Grgranje žajblja pozdravi žrelo

Žajbelj ne poskrbi le za dober okus italijanskih jedi – njegova eterična olja zavirajo viruse in bakterije. Zdravijo vnetja dlesni in negujejo glasilke. 10 g listov prelijte s 150 ml vroče vode in jih 8 minut pustite stati v pokriti posodi. Precedite, ohladite in grgrajte ali izpirajte.

Zeljni listi za odpravo trdovratnega kašlja

Pri trdovratnem kašlju pomagajo obkladki iz zeljnih listov: liste malce potolcite, jih segrejte in položite na prsi. Nato jih povijte s šalom. Najbolje bo, če ležete v posteljo in mirujete.

Zelena – gomolj za zdravljenje vnetega mehurja

Zeleno bi morali uvrstiti na jedilnik že ob prvem pekočem občutku pri uriniranju. Lahko namreč prepreči napredovanje vnetja mehurja – in sicer s svojimi posebnimi aromatičnimi snovmi, terpeni.

Čisto vseeno je, ali zaužijete stebelno ali gomoljno zeleno. Pomembno je, da dnevno pojeste čim več majhnih porcij, surovih ali dušenih.

Jabolka odpravijo črevesne težave

Driska je lahko še posebej nadležna na potovanjih. V lažjih primerih zelo pomaga jabolko. Ti sadeži namreč vsebujejo vodotopno balastno snov pektin, ki se sprosti, ko jabolko nastrgamo.

Trikrat dnevno pojejte majhen krožnik takšnega jabolčnega pripravka. Jabolko bo tako vezalo dovolj vode za odpravo driske.

Čebula omili srbeče pike insektov

S svežo čebulo lahko učinkovito preprečite nastanek srbečih bulic po piku insektov. Preprosto jo prepolovite in z odrezanim delom lahno podrgnite po srbečem predelu. Eterična olja poskrbijo za ohladitev, njene žveplove spojine pa delujejo antibiotično. To ublaži blage alergijske reakcije na pik.

WordPress Themes