Zdrav tekoč obrok za na pot

S sadno-zelenjavnimi smutiji lahko organizmu hitro in enostavno zagotovimo potreben dnevni vnos hranljivih in za zdravje koristnih snovi. Dnevno priporočenih »pet na dan« ali celo več brez težav spravimo v najmanj tri- ali še bolje petdecilitrski kozarec smutija.

Smutiji so v gladko bolj ali manj tekočo zmes zmešani napitki iz sadja, zelenjave in drugih dodatkov. Svoje ime so dobili po angleški besedi smooth, ki pomeni gladek, mehak. V mešalnik damo oprana in po potrebi olupljena živila, in sicer so spodaj, bližje rezilu, trde sestavine, na primer korenje ali oreščki, nato na kose narezano sadje in zelenjava, nazadnje pa listnata zelenjava, ki je najmehkejša, nazadnje dodamo vodo, s katero uravnavamo želeno gostoto. Možnosti in receptov za njihovo pripravo je tako rekoč neskončno, zato lahko zadovoljijo vsak okus, pa tudi vsak namen. Čeprav so smutiji eno samo zdravje, so hkrati tudi okusni in privlačnega videza, kar ni nepomembno, saj naj bi jedli in pili z užitkom.

smuti-ss.1408311023.jpg.o.600px.jpg

S sadno-zelenjavnimi smutiji lahko organizmu hitro in enostavno zagotovimo potreben dnevni vnos hranljivih in za zdravje koristnih snovi. Dnevno priporočenih »pet na dan« ali celo več brez težav spravimo v najmanj tri- ali še bolje petdecilitrski kozarec smutija. Foto: Shutterstock

Potrebujemo živo hrano

V zadnjem času je aktualna tema, da moramo jesti več sadja in zelenjave oziroma da ju na splošno pojemo premalo. Slogan »pet na dan« je postal nekakšna mantra zdravega življenjskega sloga in hkrati opomin, da brez njiju preprosto ne gre. Dovolj je namreč dokazov, da je mogoče z zelenjavo in sadjem premagati bolezni, shujšati, doseči boljše počutje in videz, predvsem pa z vsakodnevnim uživanjem raznovrstne zelenjave in sadja postati ali ostati krepkega zdravja, odpraviti različne zdravstvene težave, ohraniti čilost, mladostnost in vitalnost. Dejstvo je, da organizem potrebuje svežo hrano, medtem ko ga industrijsko predelana umetna hrana, s katero so v sodobnem času preplavljeni različni super-, inter-, mega- in podobni marketi, obremenjuje ali mu celo škodi. To ugotavlja vse več ljudi, vendar pa v hitrem življenjskem tempu in ob številnih obveznostih ni vedno lahko telesu zagotoviti, kar potrebuje. Mnogo enostavneje je na poti v službo ali šolo in iz nje mimogrede pojesti, kar ponujajo lokali s hitro hrano, kupiti sendvič in plastenko umetne pijače.

S sadno-zelenjavnimi smutiji lahko presenetljivo hitro in enostavno organizmu zagotovimo zadovoljiv dnevni vnos hranljivih in za zdravje koristnih snovi. Dnevno priporočenih »pet na dan« ali celo več brez težav spravimo v velik, najmanj tri- ali še bolje petdecilitrski kozarec smutija. Njegovi prednosti sta tudi, da ga lahko vzamemo s seboj in da zanj lahko uporabimo sadje in zelenjavo, ki sta že prek optimalne zrelosti in svežine. Nekateri smutiji so zelo gosti in nasitni, nekatere lahko postrežemo tudi kot sladico.

Najprej trde, nato mehke sestavine

Za pripravo smutijev potrebujemo kakovosten in ustrezno močan električni mešalnik, kar je še posebej pomembno, kadar vanj dodamo oreščke, zamrznjene sestavine ali druga trda živila. Ročni mešalnik zadošča le za smutije iz mehkega sadja. Poleg kozarcev za sprotno uporabo potrebujemo tudi večji steklen kozarec ali vrč s pokrovom. Uporabimo lahko katerokoli sveže sadje in zelenjavo (izjemoma tudi zamrznjeno, posušeno ali vloženo), jogurt, kakavova zrna, oreščke, po želji tudi led, nekateri dodajajo tudi sladoled, sladkorni sirup in alkohol, ki pa se jim za zdrav napitek raje izognimo. Preprost smuti naredimo le iz dveh sestavin, ki se po okusu ujemata, za več raznovrstnosti pa uporabimo več različnega sadja in zelenjave.

WordPress Themes