Zaustavite napade panike!

Život modernog čoveka se često menja, a iz toga proističu razne nesigurnosti i pravila kojima nismo stigli da se prilagodimo.

Stručnjaci za mozak kažu da su ljudi izloženi stresu više nego ikad. Srećom, dosta smo i napredovali, pa sad bolje shvatamo kako da se nosimo i sprečimo napade panike.

Dobra vest glasi – kontrolisanje napada je lakše je nego što mislite. Tehnika zahteva malo vremena, ali polako i sigurno je svi mogu naučiti.

1. Samo dišite

Ovo je jedan od sigurnijih načina u sprečavanju i kontrolisanju napada panike. Početak napada obično izaziva ubrzano disanje, a to uzrokuje druge probleme, poput napetosti mišića i ubrzanog pulsa.

Zapamtite samo da morate disati duboko, a svaki udah mora trajati od pet do 10 sekundi. Zadržite dah pa tek onda izdahnite.

2. Naučite tehnike opuštanja

Neki se zaklinju da im pomaže joga, ali nekima ne odgovara pa koriste druge tehnike opuštanja. Cilj svih ovih tehnika je mir uma. Što god da vam pomaže da umirite um i telo dobro je.

Ovo znanje će vam koristiti usred napada panike.

3. Opustite mišiće

Najbolje deluju jednostavne vežbe istezanja, posebno ako uključuju zauzimanje nekog položaja, a zatim opuštanje.

4. Izbacite hronične uzročnike stresa

Koliko god je to moguće, izbegavajte osobe koje vas uznemiruju. Ali, ne idite u drugu krajnost jer bi izbegavanje svega što vam izaziva stres moglo da preraste u fobiju od otvorenog prostora i mogli biste da završite u kućnom pritvoru.

5. Hranite se kvalitetno

Postoji dovoljno dokaza da ishrana puna vitamina i minerala pomaže mozgu da bolje funkcioniše, a to je već solidna pomoć kod sprečavanja napada panike.

6. Preusmerite pažnju

Ako se fokusirate samo na sebe tokom napada panike, bitće vam još gore. Umesto toga, pažnju preusmerite na nešto sasvim nepovezano sa situacijom.

Koncentrišite se na nekog drugog, objekat u daljini, kućnog ljubimca – učinite sve što će vam skrenuti misli sa onoga što je dovelo do napada.

7. Budite pozitivni

Mnogima je pomoglo to što su pre ili tokom napada sami sebi uputili pozitivne reči. Objasnite sebi šta vas je uznemirilo i utešite se pozitivnim rečima.

Setite se da je ovo samo trenutna situacija koja ne kontroliše vaš život.

8. Nemojte bežati

Ne bežite! Ako se predate i želite da pobegnete, i umu i telu ste poslali poruku da ste izgubili kontrolu, a reakcija će biti još veća panika. Umesto toga se ponašajte slobodno i smireno – poput surfera na talasu.

Pustite neka vas polako nosi i smireno se prepustite. Ne možete kontrolisati svaku situaciju, ali nemojte dopustiti ni da napadi panike kontrolišu vas.

Ne morate da uživate dok klizite niz talas panike, ali ne trebate ni da potonete i koprcate se u moru straha.

Izvor: magazin.net.hr

WordPress Themes