Zašto tako malo spavamo kada znamo da to nije dobro

Danas se čini da su najuspešniji često poznati i po tome što su takođe i hronično neispavani.

zasto_tako_malo_spavamo_kada_znamo_da_to_nije_dobro_1

Većina ljudi odlično zna koliko je važno spavati, međutim često ipak ne spava onoliko koliko je dovoljno da bi dobro funkcionisali.

Spiritualni guru, doktor Dipak Čopra i Rudolf Tanci, profesor neurologije sa Harvarda, u knjizi “Super mozak” ukazuju na to koliko je san zapravo važan, a koliko retko mi i postupamo u skladu sa tim znanjem…

“Svesni smo u velikom broju koliko je san značajan, ali se kao društvo ne ponašamo u skladu sa time. Hronično smo neispavani i ponosimo se time, jer to dosta govori o tome kakav život živimo i pokazuje veliku predanost onome čime se bavimo.

Međutim, um određuje istinsku posvećenost koja se zapravo krije u balansiranju, što znači da koliko stvarno i ozbiljno radili, toliko stvarno moramo da izdvojimo vremena za odmor, i vreme za spavanje”, pišu u “Super mozgu” Dipak Čopra i Rudolf Tanci.

Više: Prirodni ritam sna…

Finski naučnici su nedavno došli do zaključka da su muškarci koji su spavali optimalno sedam sati i 46 minuta svake noći najređe išli na bolovanje, samo šest puta u godinu dana. Sa druge strane, oni koji su spavali pet sati bolovali su 13 dana.

Svakako, nemojte pomisliti da će vam višak sna biti od velike pomoći… Naime, “maratonci” koji bi 10 sati proveli spavajući 12 dana bi proveli kod kuće. Prema ovom istraživanju, izostajanje s posla je takođe uslovljeno i lošim snom (kada se prerano budimo, patimo od insomnije, uzimamo pilule za spavanje). Nedovoljno sna izaziva razna oboljenja koja bi mogla da vas spreče da napustite toplinu svoga doma, smatraju stručnjaci, a loš san može čak biti i predznak depresije.

Više: Kako da spavate kao beba…

Za početak, povedite računa o prostoriji u kojoj spavate. Idealna temperatura za spavanje je od 18 do 22 stepena, naravno ako to prija vašem telu, kad su u pitanju vrući dani, 5 do 10 stepeni niža od uobičajene dnevne temperature se preporučuje. Temperatura tela, naime, prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može ubrzati proces uspavljivanja i pomoći boljem snu. Redovno provetravajte sobu, i kada idete na spavanje maksimalno je zamračite. Ako zamračite sobu toliko da jedva a da se ne spotičete dok hodate – to je dobro, jer ćete se sjajno odmoriti, budući da je ljudsko telo programirano da spava u mračnom okruženju, kažu stručnjaci.

WordPress Themes