Zašto je soda bikarbona neprijatelj farmaceutske industrije

Soda ima višestruko korisno dejstvo. U kozmetici je već poznata njena primena, ali od skoro ovaj sastojak je i medicinsko čudo…

zasto_je_soda_bikarbona_neprijatelj_farmaceutske industrije_1

Soda bikarbona (natrijum hidrogenkarbonat, natrijum bikarbonat, NaHCO3) je verovatno jedina bezopasna, neorganska hemikalija koja dokazano ima višestruko korisno dejstvo kao lek, kozmetičko sredstvo, sredstvo za čišcenje, humanu higijenu i negu, adsorbens mirisa i drugo. Takođe, soda bikarbona je jedan od prehrambenih aditiva koji je kodirala Evropska unija, nalazi se na spisku dozvoljenih aditiva, identifi kovana kao E500.

Rastvorena u vodi soda bikarbona daje baznu sredinu. Reaguje sa kiselinama, oslobađajući vodu i ugljen-dioksid. Zbog te osobine, koristi se i u farmaceutskoj industriji kao antacid (protiv gorušice). Međutim, kao i kod unošenja bilo kog preparata ili leka, postoji oprez. Povišen unos sode bikarbone povećava pH vrednost krvi, a višak natrijuma povećava zapreminu krvi i krvni pritisak, odnosno povećava rizik od hipertenzije i edema (otoka).

Postoje uverljivi dokazi koji upućuju na to da bi natrijum bikarbonat mogao postati primarni i univerzalni medikament za široki spektar različitih oboljenja, uključujući gljivična oboljenja, rak i dijabetes, zbog čega bi medicinski stručnjaci trebalo da ga uključe u tretman lečenja mnogih bolesti današnjice. Međutim, farmaceutska industrija se snažno opire ideji da nešto tako jeftino kao što je soda bikarbona može zameniti najskuplje farmaceutske preparate.

Milioni ljudi širom sveta konzumiraju jone bikarbonata u vodi za piće radi prevencije ili ih koriste kao terapiju kod klinicke acidoze, kao i kod mnogih drugih stanja. Već decenijama, u razvijenim zemljama EU, soda bikarbona se rutinski primenjuje od strane onkologa, kako bi se sprečila toksičnost hemioterapeutika i zračenja. Sve biohemijske reakcije u ćelijama našeg tela, odnosno enzimi koji ih pokreću, osetljivi su na pH vrednost. Što se više smanjuje telesni pH, to je veći problem za ćelijsku fiziologiju.

Veoma nizak (kiseli) telesni pH nastaje usled čestog unošenja farmaceutskih sintetičkih lekova, ishrane bazirane na kiselim namirnicama, stresa, ispoljavanja i nagomilavanja negativnih emocija. To sve vodi ka propadanju ćelija, a na kraju do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kandidijaza, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza, gastritis, itd.

Činjenica je da biološki život najbolje funkcioniše u ne-kiseloj (alkalnoj) sredini dovoljno govori u prilog korisnosti sode bikarbone. Unosom bikarbonatnih jona moguće je neutralisati nizak pH, odnosno regulisati pH balans unutar telesnih ćelija. Soda bikarbona deluje tako što širi krvne sudove i pospešuje lakše otpuštanje kiseonika u tkiva, povećavajući time pH vrednost.

Povišena pH vrednost urina sprečava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a nadalje i čitav niz posledica usled povećane mokraćne kiseline: dijabetes, srčane bolesti, srčani udar, giht, bubrežni kamenac, itd. Unošenje sode bikarbone i magnezijum hlorida istovremeno u kombinaciji, jeste siguran tretman kod srčanih, neuroloških oboljenja i težih oblika gripa. Integrisano delovanje ove dve supstance efikasno odstranjuje toksine i kiseline iz svih celija, tkiva i organa. Naša ishrana, odnosno izbor namirnica koje unosimo, ima veoma važnu ulogu u održavanju telesnog pH balansa.

WordPress Themes