Zanimljivosti iz nutricionizma


Zašto treba unositi kalijum u orgarnizam, šta će ojačati vaše kosti, kako je brokoli moćna namirnica i zašto ne treba preskakati doručak……


NE BRINITE ZBOG NATRIJUMA – UNOSITE KALIJUM!
Uz sve savete o smanjivanjuunosa natrijuma, mnogi susmetnuli s uma činjenicuda natrijum i kalijum deluju zajedno i da je ustvari balans ova dva minerala u ishrani vrlo važan. Ne predstavlja problem samo prevelik unos natrijuma, već i premali unos kalijuma. Idealno bi bilo da putem ishrane unosite više kalijuma nego natrijuma. Prema istraživanjima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante, osobe koje konzumiraju hranu sa puno natrijuma i smanjenim unosom kalijuma, imaju vrlo visok rizik da obole i umru od kardiovaskularnih bolesti. Jedan od načina da povećate unos kalijuma jeste da jedete više voća za užinu – banane, kajsije i suve šljive. Kalijumom su bogate bundeve, spanać, avokado, paradajz.
šAKA SUVIH šLJIVA ZA JAČE KOSTI
Čak i mala količina suvih šljiva koju ćete pojesti za užinu svakog dana, može u značajnoj meri da smanji rizik od frakture kostiju i osteoporoze Rizik od bolesti “šupljih kostiju” raste kako starimo. Istraživači sa Univerziteta Florida State i Oklahoma State, testirali su tokom cele godine 55 žena u menopauzi, koje su svakodnevno konzumirale suve šljive i sličnu, kontrolnu grupu od 45 žena koje su jele sušene jabuke. Prva grupa žena je završila godinu sa mnogo većom gustinom kostiju. Ne preostaje vam ništa drugo nego da što češće jedete suve šljive – umešajte ih u kolače, mafine, hleb, kekse, proverite naše stare recepte mesnih jela sa suvim šljivama ili, najjednostavnije, pojedite svakog dana šaku suvih šljiva kao užinu.
BROKOLI JE MOĆNIJI UZ KLICE!
Brokoli je bogat sulforafanom, super snažnim antioksidansom, koji znatno snižava šanse da obolite od malignih bolesti. Međutim, oblik sulforafana u brokoliju zahteva prisustvo enzima mirosinasa (engl. myrosinase) koji se uništava termičkom obradom. Da biste sačuvali ovaj enzim, nutricionisti preporučuju da brokoli kuvate na pari i to minimalno – najduže 4, 5 minuta ili da ga konzumirate svežeg. Druga varijanta je da uz brokoli jedete i njegove klice koje su dragocen izvor i sulforafana i pomenutog enzima. Dodajte klice u salatu ili u prilog od barenog brokolija, ali vodite računa da to uradite na samom kraju pripreme, kako biste sačuvali hranljive supstance.

NE ZABORAVITE DORUČAK!

Kada preskočite doručak, to utiče na vaše navike konzumiranja obroka, ali i na vaš metabolizam i to do kraja dana. Naučnici Univerziteta u Notingemu dali su jednoj grupi muškaraca doručak, dok su drugima dozvolili da ga preskoče. Obe grupe su kasnije, za ručak, dobile neograničenu količinu hrane. Prva grupa, onih koji su doručkovali, unela je za 17% više kalorija od prve. U drugoj studiji, nakon doručka, obe grupe su dobile i proteinski napitak nakon doručka, odn. nakon vremena predviđenog za doručak. Muškarci koji nisu doručkovali, već samo popili proteinski napitak, imali su mnogo veći nivo šećera u krvi nakon ispijanja napitka, od grupe onih koji su doručkovali. Studija je pokazala da preskakanje doručka ima ogroman negativni efekat na vaš apetit i metabolizam, pa zato ne zaboravite da sutra doručkujete!

SAVET MESECA

Jedite što više zelenog lisnatog povrća salate, spanać ili brokoli, a naročito pre konzumiranja napitaka koji vam mogu obojiti zube – kafa, crveno vino ili soja sos. Lisnato zeleno povrće sadrži mineralne komponente koje formiraju nevidljivu zaštiu zuba, štiteći ih tako od jakih pigmenata koji mogu da prouzrokuju promenu boje.


WordPress Themes