ZAKISANOST TELESA

Zakisani?

Imate težave, kot so akne, vznemirjenje in tresenje, pomanjkanje energije, zgaga, močni glavoboli? Ste morda utrpeli depresijo, astmo, glivične okužbe, gastritis, ali morda celo hujše bolezni, kot so motnje učenja, levkemija, rak?

Če prepoznate katero od težav kot svojo, potem je odgovor na vprašanje, ali imate težave z zakisanjem ali acidozo, pritrdilen.

Acidoza je stanje prevelikih količin odpadnih kislin v telesu, ki nastajajo v tkivih in so glavni vzrok za nastanek vseh bolezni v telesu. Telesne tekočine stalno prehajajo skozi tkiva in odnašajo presežene količine odpadnih kislin. Naš organizem deluje tako, da odpadne kisline, ki jih ne more izločiti, ponovno vsrkava iz debelega črevesa, od koder jih preko jeter pošlje nazaj v krvni obtok in odloži v tkivih. In te, v tkivih odložene odpadne kisline določajo, ali bo naš organizem zdrav ali bolan.

Na človekovo biokemično stanje vpliva vse, to je vsa zaužita hrana in vsa doživljanja; fizična, čustvena ali duševna. To pomeni, da je lahko oseba, ki se pravilno prehranjuje prav tako zakisana, če se počuti kot kotel, ki vre in ga bo razneslo.

Kako pa lahko preprečimo acidozo?

Nasprotje zakisanosti je alkalnost. Ta pomaga h kreposti telesa, dobrega počutja in odličnega zdravja. Dosegamo jo s hrano, ki je bazična oz. alkalna, torej takšna, ki ne izloča odpadnih kislin, in z dobrim notranjim počutjem. Bazičnost s hrano dosežemo z razmerjem 80:20, kar pomeni, da moramo zaužiti 80 odstotkov živil, ki ustvarjajo bazičnost in samo 20 odstotkov takih, ki ustvarjajo kislost.

Bazičnost v telesu zahtevajo vsi naši notranji organi in žleze.

* Če smo zakisani, srce spremeni pravilen srčni utrip in zmanjša se nasičenost kisika v krvi, kar posledično vodi v degeneracijo srca. Bazično okolje omogoča normalno delovanje tega organa.
* Pljuča so organ, ki ima za osnovno nalogo, da vzdržuje ustrezno bazičnost v telesu. Ta poteka z izmenjavo plinov pri dihanju in z izločanjem odpadnih kislin iz krvnega obtoka. Že rahlo kisla kri lahko povrzoči veliko težav.
* Želodec igra glavno vlogo. Njegovo nepravilno delovanje je posledica kislinsko-bazičnega neravnovesja. Posebno težavo lahko povzroča ukleščeni vagusni živec, zaradi katerega se močno zmanjša izločanje želodčne kisline. Pomanjkanje želodčne kisline povzroča, da se hrana ne razgradi popolnoma in postane preveč kisla, kar seveda vodi v številne bolezni in težave.
* Jetra s pomočjo številnih encimov presnavljajo kisle strupene snovi iz krvi in predstavljajo obrambo pred strupi. Vse hranljive snovi iz gastrointestinalnega trakta po jetrni veni pridejo najprej prav do tega organa. Seveda je obremenjenost tega organa tem večja, če odpadne kisline neprenehoma krožijo po krvi. Če jih preobremenimo s kislimi produkti presnove beljakovin, je smrt neizogibna!
* Delovanje trebušne slinavke je zelo odvisno od pravilne prehrane. Tukaj nastajajo prebavni encimi, ima pa slinavka tudi ključno vlogo pri zmanjševanju presežene kislosti.
* Tanko črevo in njegove Peyerjeve ploščice so življenjskega pomena, saj so odgovorne za absorbcijo hranljivih snovi in proizvajajo limfocite, ki so del limfnega sistema. Poleg tega v njih nastajajo velike količine encimskega soka, ki je verjetno najpomembnejša bazična snov v našem telesu.
* Ledvice proizvajajo in izločajo seč ter presežne kisline. Skozi ta organ odrasle osebe v eni minuti preteče približno liter krvi. Ledvice ohranjajo kri bazično in izločajo kisle beljakovine, zato je jasno, zakaj jih ne smemo preobremeniti s kislinami.
* Å čitnica je težava marsikoga. Bazično okolje je za ščitnično žlezo zelo pomembno, prav tako tudi za možgane.
* Vranica se v kislem okolju zelo poveča ali pa upočasni svoje delovanje in tako zastruplja celotno telo.
* Nadledvični žlezi proizvedeta mnogo hormonov, ki ustvarjajo predvsem bazično okolje in sodelujeta pri vzdrževanju ustreznih vrednosti krvnega sladkorja.
* Debelo črevo je prostor, kjer se ne smejo kopičiti odpadne kisline! Strupi se namreč ustavljajo ob steni debelega črevesa in se pri driski ali zaprtju naberejo v večjih količinah ter ponovno absorbirajo v krvni obtok! Če blata ne odvajate vsaj do dvakrat na dan, si pomagajte z zeliščnimi odvajali ali pa v lekarni kupite napravo za domače klistiranje. Rak debelega črevesa je ena najpogostejših bolezni, saj se večina bolezenskih stanj začne prav v debelem črevesu kot posledica neustreznega prehranjevanja ter slabe prebave in izločanja.
* Limfni sistem zelo upočasni svoje delovanje, kadar je telo preveč zakisano. Lahko pride celo do nevarnega stanja, to je, da se začne limfa postopno sušiti in ustvarjati majhne in velike strdke v tkivih. Ti strdki ne ovirajo le pretoka limfne tekočine, temveč tudi krvi!

Bazična (alkalna) hrana

Pa poglejmo, katera je prava hrana, s katero boste osvežili svoje telo in organe in se tako izognili odpadnim kislinam. Preden napolnite svojo prenovljeno zalogo živil, velja opozorilo, da kuhana, zamrznjena hrana izgubi na bazični vrednosti, zato naj bo vaš jedilnik sestavljen iz čimveč svežih sestavin. Enako je pri hrani, ki vsebuje konzervanse.

\”melone\”

Bolj sveža in slajša je hrana, večjo bazičnost ustvarja!

Sadje, zelenjava & žitarice

Sadje

Sadje, ki ustvarja bazičnost/alkalnost:

* ananas
* avokado
* banane (zrele, sicer ustvarjajo kislost)
* breskve
* citrusi
* češnje
* dateljni
* fige
* granatno jabolko
* grenivka
* grozdje
* hruške
* jabolka
* jagode
* kaki
* kivi
* kosmulje
* kutine
* lubenica
* maline
* mandarine
* mango
* marelice
* melone (ustvarjajo največjo bazičnost)
* papaja
* pomaranče
* rozine
* rožič.

Sadje, ki ustvarja kislost:

* borovnice
* brusnice
* slive
* suhe slive

Zelenjava

Zelenjava, ki ustvarja alkalnost:

* artičoke
* bambusovi vršički
* beluši
* blitva
* brokoli
* brstični ohrovt
* buč(k)e
* cvetača
* čebula (tudi mlada in šalotka)
* escarole
* gobe
* hren
* ingver (svež)
* jajčevec
* koleraba
* korenje
* koruza, sladka
* krompir, neolupljen (olupljen ustvarja kislost)
* kumare
* ohrovt
* paradižnik
* paprika
* pesa
* peteršilj
* por
* radič
* redkev
* regrat
* repa
* špinača
* zelena
* zelena solata
* zelje, sveže, kislo

Žitarice

Žitarice, ki ustvarjajo alkalnost:

* amarant
* kvinoja
* proso

Žitarice, ki ustvarjajo kislost:

* ajda
* ječmen
* koruzni zdrob
* oves
* pira
* pšenica, beljena (ustvarja zelo močno kislost)
* pšenica, polnozrnata
* riž, basmati, beli, rjavi, predelan (izogibajte se ga)
* riž, beli, predelan (izogibajte se ga)
* rž.

Stročnice, oreški, meso, olja & sladila
Stročnice

Stročnice, ki ustvarjajo alkalnost:

* grah, svež
* lima fižol, svež
* izdelki iz soje:
o suha zrna
o sojin sir (tofu)
o sojino mleko
o sojin strok
o tempeh

Stročnice, ki ustvarjajo kislost:

* bob
* čičerika
* leča
* fižol (beli, črni, rdeči, mornariški, stročji, adzuki, mung, pinto).

Oreški

Oreški, ki ustvarjajo alkalnost:

* mandlji
* kostanj (pečen)
* kokos, svež
* pinjole

Oreški, ki ustvarjajo kislost:

* arašidi
* brazilski orešek
* indijski oreški
* kokos, posušen
* lešniki
* makadamije
* ameriški oreh
* pistacija
* orehi

Meso

Meso je kislo! Nobena vrsta mesa in ribe ne ustvarja v telesu alkalnosti. Prav tako ustvarjajo kislost maslo, siri, kravje mleko, smetana, jajca, sirotka, jogurti in vse živalske maščobe.

Olja

Olja, ki ustvarjajo alkalnost:

* avokadovo olje
* kokosovo olje
* koruzno olje
* mandljevo olje
* olivno olje
* repično olje
* ricinusovo olje
* sezamovo olje
* sojino olje
* sončnično olje
* žafrankino olje

Sladila

Sladila, ki ustvarjajo alkalnost:

* rjavi rižev sirup
* posušen sok iz trsnega sladkorja
* med
* agava

Sladila, ki ustvarjajo kislost:

* fruktoza
* ječmenov sirup
* med, predelan, pasteriziran
* javorjev sirup
* melasa
* mlečni sladkor
* sladkor iz sladkorne pese
* umetna sladila

Vsi sveže iztisnjeni sadni in zelenjavni sokovi delujejo bazično. Prav tako zeliščni čaji.
So pa škodljivi in ustvarjajo kislost žgane pijače, vino, pivo, kava, kavni nadomestki, črni čaj, gazirane pijače.
Prav tako ustvarjajo kislost začimbe/dodatki kot so­ želatina, kečap, majoneza, gorčica, sol, sojina omaka, muškatni orešček, kis-beli, predelan.
Kislost ustvarjajo tudi kozmetični izdelki, zdravila, tobak.

Jejte uravnoteženo, po načelu 80:20. Uživajte sveže sadje, posebej melono, ki je priporočljiva 20 minut pred vsakim obrokom. Pravilno dihajte, uživajte in razgibavajte se v naravi. Predvsem pa ne varčujte s smehom in dobro voljo!

Vsebina je zaščitena z zakonom.
Članek je del portala www.planet-lepote.com

WordPress Themes