ZAKAJ SO OLIVE TAKO ZDRAVE?

Olive imajo zelo pozitiven učinek na naše zdravje

Poznamo veliko različnih vrst oliv

Olive so eno izmed najstarejših živil, ki jih človek pozna in uporablja, saj je bila oljka že od nekdaj cenjena kot simbol sreče in miru, medtem ko so olive naši predniki uporabljali za vir nafte in hrane. Olive so pridelane v mesecu septembru in so na voljo skozi vse leto ter so nepogrešljiv dodatek različnim zelenjavam, mesu, perutnini in seveda pici.
Poznamo veliko različnih okusov – od sladkega do kislega – in različnih vrst oliv, od zelenih, zeleno-rumenih, rdeče-rjavih, vijolično-črnih, in črnih oliv, prav vse pa imajo številne koristi za naše zdravje. In medtem ko lahko nekatere olive zaužijete direktno po obiranju, se tiste, ki se ponujajo na trgu, največkrat obdelujejo zato, da bi njihovo grenkobo nekoliko zmanjšali.

Olive vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja

Kljub temu, da je oljčno olje zelo koristno našemu zdravju, se zaradi visoke vsebnosti maščob pogostokrat napačno interpretira. Res je, da gre za maščobe, vendar tiste zdrave, enkrat (mono) nasičene maščobne kisline, s katerimi zmanjšujemo tveganje za bolezni srca in ožilja. Sicer so olive bogate z železom, vitaminom E in bakrom, ter so odličen vir vlaknin.

Zmanjšujejo napade astme, ščitijo pred alergijami ter vplivajo na imunski in prebavni sistem

Redno uživanje oliv zmanjšuje napade astme ter tveganje za osteartritis, poleg tega pa pomaga pri preprečevanju raka debelega črevesa. Zaradi protivnetnih hranil in antioksidantov pomagajo pri zdravljenju vnetnih težav in alergij, saj v prehrani delujejo kot antialergeni. Enkrat (mono) nenasičene maščobne kisline pomagajo tudi pri zniževanju krvnega tlaka, uživanj oliv pa vpliva tudi na dihalni, živčni, imunski ter prebavni sistem.

Katere vrste oliv izbrati?

In če ne veš, katero vrsto oliv bi izbrala, je najbolje, da z njimi nekoliko eksperimentiraš, saj imajo prav vse veliko koristi za tvoje zdravje, vsaki pripravljeni jedi pa bodo olive podarile poseben okus. Sicer pa je pri nakupu vedno najbolje da izbereš tiste, ki so bile obrane tradicionalno.

WordPress Themes