ZAKAJ SE PO DIETI PONOVNO ZREDIMO

Avstralski znanstveniki so odkrili razlog, zaradi katerega so ljudje nagnjeni k naglemu pridobivanju telesne teže po tem, ko jim je uspelo shujšati. Znanstveniki trdijo, da je človeško telo programirano, da odstotek maščobe v telesu vrne na enako stopnjo kot pred dieto.
Znanstvenik z univerze v Melbournu Joseph Proietto trdi, da kar 90 odstotkov ljudi, ki hujšajo s pomočjo diet, v roku petih let nazaj pridobi izgubljene kilograme. Krivec za to so hormoni, ki telesu “govorijo” naj poveča vnos hrane. “Naša raziskava kaže, da je povečanje hormonov, ki spodbujajo lakoto, v telesu prisotno še 12 mesecev po izgubi teže,” je pojasnil Proietto. “Moramo priznati, da je bil mehanizem, ki človeka sili, da si poišče hrano po izgubi teže, zelo dobrodošel v preteklosti, v sodobni družbi pa postaja problem,” je še dodal znanstvenik.
V raziskavi univerze v Melbournu je sodelovalo 50 oseb s prekomerno težo. Izpostavljeni so bili strogi 10-tedenski dieti, kar 16 testirancev pa na koncu ni doseglo zahtevanega desetodstotnega znižanja telesne teže.
Pri preostalih 34 testirancih so znanstveniki po koncu diete zaznali povečanje hormonov, ki sprožajo lakoto v možganih. Znanstvenike je presenetilo, da se tudi po več kot enem letu od diete, stopnja hormonov, ki povzročajo lakoto ni zmanjšala. “To pomeni, da morajo ljudje, ki jim je uspelo shujšati, nadaljevati z disciplino in spremembami v načinu prehranjevanja, če želijo obdržati svojo novo telesno težo,” je razložil Proietto.
Za ljudi s prekomerno telesno težo pa upanje vseeno ostaja, saj naj bi v ZDA že opravljali poskuse z zdravili, ki bi zmanjšali stopnjo hormonov, ki povzročajo lakoto. “Menim, da bo v prihodnosti mogoče uporabljati zdravila za nadzor lakote,” je dejal Proietto. Do takrat pa je po njegovem mnenju največ, kar lahko naredimo to, da starši otrokom vcepimo zdrav način prehranjevanja ter tako preprečimo njihovo prekomerno težo. Če nisi debel, ti ni potrebno hujšati, torej se tvoji hormoni ne spreminjajo,” je zaključil znanstvenik.

WordPress Themes