Zakaj ni nikoli prepozno, da se začnete ukvarjati s športom

Ko je človek zdrav, ima tisoč želja, ko zboli, ima samo eno – da bi ozdravel. In šport je, kot dokazuje tudi nedavna študija, pot do zdravja. Zato pustite izgovore, oblecite majice, pajkice, trenirke, vetrovke in… migajte.

Tudi če boste postali aktivni v poznejših letih, vam bo šport prinesel veliko pozitivnega, predvsem pa bo vaša starost mnogo lepša.

Študija, objavljena v angleškem Journal of Sport Medicine, je namreč pokazala, da imajo posamezniki, ki se tudi po 60. letu ukvarjajo s športom, v starosti manj zdravstvenih težav – izognejo se kroničnim boleznim, demenci, depresiji…

V 8 letih, kolikor je študija trajala, so strokovnjaki spremljali zdravstveno stanje 3 454 zdravih odraslih oseb. Povprečna starost sodelujočih je bila 63,7 let, vsi pa so bili tik pred upokojitvijo ali že upokojeni. Skoraj petina (19.3%) je vse do zadnjega ohranila trdno zdravje, tako fizično kot psihično. Nekateri kljub nezdravim razvadam, kot so kajenje.

Strokovnjaki so na podlagi pregledov in poročanja sodelujočih odkrili, da je vadba (vsaj enkrat na teden) pozitivno vplivala na zdravje srca, zmanjšala se je možnost za infarkt in sladkorno bolezen, alzheimerjevo bolezen, prav tako so bili redkejši simptomi depresije. Tudi tistim, ki sicer niso bili športno aktivni in so se pričeli s športom ukvarjati po 60. letu, se je zdravstveno stanje močno izboljšalo, predvsem pa je bilo lažje opravljanje povsem sakodnevnih dejavnosti.

Še boljša novica – tisti, ki so postali telesno aktivni v času študije, so poročali, da jim je redna vadba zelo izboljšala življenje.

Za šport torej ni nikoli prepozno.

WordPress Themes