Zakaj ne jejte sadja zvečer? – http://www.mismozastvar.com/wp-admin/post-new.php

Saj veste tisti rek, da kar je zdravilo zjutraj, je lahko strup zvečer.
Nekaj takega velja za sadje.

Sadje je zdravo, saj vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov.
Vseeno pa moramo vedeti, kako in kdaj ga je dobro uživati in kdaj ga raje pustite pri miru.

Sadje zaradi vlaknin in encimov pomaga pri naši prebavi . Vsebuje tudi vitamine C, kalij in folno kislino. Vendar tudi vsaka zdrava stvar, če je je preveč, ne učinkuje več tako, kot bi si želeli.

Sadje jejte samo na prazen želodec

Ko jemo sadje, začne naš prebavni sistem zelo hitro delovati ter izločati potrebne encime za prebavo sadja. Enostavni sladkorji iz sadja potrebujejo samo kratek čas, da se popolnoma absorbirajo v telesu. Ko sadje jemo samo, naš želodec lahko hitro obdela vse hranilne snovi, vlaknine in enostavne sladkorje, ki jih vsebuje.

Če sadje jeste po drugem obroku, se sadje v želodcu združi z drugo hrano, encimi se med seboj »stepejo« in nič se ne predela tako, kot bi se moralo. Sadje začne v črevesju gniti in fermentirati.
Posledice so napihnjenost, driska, plini, zgaga, spahovanje in bolečine v želodccu.

Če to počnete dalj časa, pa lahko vodi do številnih drugih, zdravstvenih težav.

Sadje je najbolje jesti takoj zjutraj, po velikem kozarcu tople vode ali pa 2 uri po zajtrku in eno uro pred kosilom. In saj veste, s sadjem vseeno ne pretiravajte :)

sadje 5Kljub temu, da je sadje zdravo, še vedno vsebuje veliko sladkorjev, zato z njim ne pretiravajte. Ne stiskajte si ga v sokove, ne jejte več različnih sadežev naenkrat in jejte ga samo dopoldan.

Po zaužitju testenin, riža, mesa….lahko sadje jeste šele po 4-5 urah, saj se ta hrana dalj časa prebavlja.
Če za kosilo jeste vmešano zeleno solato, pa lahko sadje jeste čez 2 uri.

Ne jejte več sadja naenkrat, raznih sadnih krožnikov in solat, izberite si en cel sadež in ga pojejte. Pogosto mislimo, da različne vrste sadja pa lahko mešamo med sabo in bo v redu.

Po TKM bi morali naenkrat jesti le eno vrsto sadja (prav tako je pri zelenjavi), saj bomo le tako poskrbeli za popolno absorbcijo hranil v telo, obrok nas ne bo utrudil in napihnil.

Nikakor ne jejte sadja zvečer ali pred spanjem

Velikokrat slišim, kako ljudem zvečer pred televizijo paše pojesti jabolko, mandarine ali grozdje.

Sadje vsebuje veliko fruktoze, sadnega sladkorja, ki hitro dvigne energijo in moti sproščanje spalnega hormona melatonina. (ki je med drugim najmočnejši antioksidant, skrbi za zdravo delovanje imunskega sistema…)

Zaradi sladkorja se dvigneta kortizol, stresni hormon, in inzulin.
Oba zaklepata maščobe, prav tako črpata zaloge progesterona, pri moških testosterona.
In saj vemo, kakšne so posledice: nepravilno delovanje endokrinega sistema in izločanje hormonov, slab imunski sistem, manj energije in delovnega elana, več maščobnih celic, manj mišičnega tkiva, fibroidna tkiva, miomi in ciste, nalaganje maščob okoli trebuha…

Ne jejte suhega sadja, saj ima sladkorje v sebi skoncentrirane, vodi v nihanje inzulina in nikoli se ga v resnici ne najemo dovolj. Napade nas neustavljiva želja po hranjenju, po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati.

Zapomnite si in jejte sadje le dopoldan, en sadež na dan. Tako boste poskrbeli za vitamine in minerale, ki jih vsebuje, prav tako bo popolna tudi absorbcija. In tudi ogljikovi hidrati, ki jih boste zaužili dopoldan, se ne bodo naložili v obliki maščob okoli vašega trebuha, kot bi se to zgodilo, če boste sadje jedli zvečer.

Za več informacij nas pokličite na 030 692 730 ali 01/544 12 34 :)

WordPress Themes