ZAKAJ IMAMO – IMATE NERED?

Čez sedem let tistega, kar boste potrebovali, v gomili krame ne boste našli

Avtor: M. F.

Se znajdete?

Tiho se prikrade, a hitro razširi in nenadoma je povsod. Govorimo o neredu, ki se včasih zdi neobvladljiv. Morda razlog zanj tiči v vašem značaju. Nekateri urejenemu stanovanju pač niso v prid.

Sovražniki smetnjaka: Pospravljanje vam ni pogodu, sprehod do smetnjaka pa se vam zdi povsem nepotrebno izgubljanje časa. Vi imate drugačno rešitev: odslužene predmete preprosto nekam odložite, kadar so vam v napoto, pa jih malce prestavite. Če se povsod po vašem domu kopičijo stari časopisi, plačani ali neplačani računi, pokvarjeni mobilniki, prazne pločevinke in drugi predmeti, ki že davno ne služijo več svojemu namenu, ste zagotovo eden od njih. Skrajni čas je že, da neprijetno opravilo prenehate prestavljati na jutri in se ga lotite še danes.

Hrček: Te drobne kosmate živalce so znane po tem, da pridno kopičijo stvari. Oni za hude čase, vi pa zato, ker še vedno verjamete, da čez sedem let vse prav pride. Ne pride! Če pa že, med vsemi starimi škatlami, že zdavnaj odsluženimi kasetami, odejami, polomljenimi glavniki in 10 let starimi revijami tistega, kar potrebujete, zagotovo ne boste našli.

Upornik: V najstniških letih smo to bili skoraj vsi. In medtem ko z leti večina to fazo preraste, drugi v njej obtičijo ter se pridno upirajo še naprej. Tudi pospravljanju. Posledica: po tleh leži umazano perilo, v koritu se kopiči posoda, da o stanju v kopalnici ne govorimo. Odrastite že! Vaš upor je namreč vstaja proti samemu sebi!

Pedantnež: Osebe, ki so perfekcionisti, se naloge ne lotijo, če se ji ne morejo popolnoma posvetiti in je opraviti stoodstotno. Zato se pogosto zgodi, da tudi pospravljanje prelagajo v nedogled in tako v njihovem stanovanju zavlada popoln nered. Dela ne morejo biti vedno brezhibno opravljena. Boljše je pospraviti delček za delčkom kot čakati na pravi trenutek.

Nostalgik: Otroške igračke, kino vstopnice, posušene vrtnice, morske školjke, kamenčki … Vse vas na nekaj spominja. In nenadoma je spominkov veliko preveč, da bi lahko ohranili vsaj minimalen red. Čas je, da se vsaj od nekaterih poslovite. Tiste, ki vas spominjajo na pomembne življenjske prelomnice in ljudi, obdržite, vsi ostali pa v škatlo spominov ne sodijo.

Sedaj veste, zakaj imate nered? Slaba novica: z njim se boste pač morali spopasti.

WordPress Themes