ZA ŽEJO PIJTE VODO

V brezalkoholnih pijačah je pogosto preveč škodljivega sladkorja. Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da lahko pollitrski ledeni čaj vsebuje kar 12 kock, voda z okusom pa 5 kock sladkorja.

Ob nakupu poglejte prehransko tabelo

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da v brezalkoholnih pijačah – tako v sokovih kot vodah z okusom – preverimo količino sladkorja. Večina jih namreč vsebuje preveč sladkorja, po zadnjih raziskavah pa uživanje pijač s sladkorjem od 2,5 do treh decilitrov na dan poveča verjetnost za koronarno bolezen za 20 odstotkov.

Malica

Strokovnjaki priporočajo zaužitje enega do dveh kozarcev sadnih oziroma zelenjavnih sokov na dan.

“To je prazna energija iz sladkorja,” je na današnji novinarski konferenci ZPS pojasnila prehranska strokovnjakinja Marjana Peterman in poudarila, da je “za žejo voda, za lakoto pa hrana”. Po besedah Petermanove so sadni in zelenjavi sokovi po strokovnih normativih hrana, saj je bogata tudi in predvsem njihova hranilna vrednost, zato strokovnjaki priporočajo zaužitje enega do dveh kozarcev sadnih oziroma zelenjavnih sokov na dan.

V sladkanih pijačah prazne kalorije

Kocke sladkorja

Raziskave kažejo, da že en napitek sladkane pijače (250 do 300 ml) dnevno poveča tveganje za koronarno bolezen za 20 odstotkov.
“Brezalkoholne pijače in tudi nektarji so živila, ki nimajo nobene hranilne vrednosti, narejena so iz vode in sladkorja z dodatki, ki jim dajo barvo in aromo,” je pojasnila in ocenila, da so to prazne kalorije. Raziskave po njenih besedah kažejo, da sladkane pijače, tudi take z dodanimi sladili, ne potešijo občutka lakote, temveč celo nasprotno – po pitju pijače pojemo več, kot potrebujemo.

Na ZPS potrošnike tudi opozarjajo na trditve na pijačah. Trditvi “brez dodanega sladkorja” ali “s sladili” ne pomenita, da živilo ne vsebuje sladkorja, saj sladkor lahko vsebujejo posamezne sestavine živila, npr. sadje. “Tega številni potrošniki ne vedo, saj prepogosto ne preberejo, kaj dejansko izbrana pijača vsebuje. Dandanes pa številne industrijske pijače ne vsebujejo le umetnih sladil, ampak tudi aditive,” je izpostavila Petermanova.

Bomo uvedli dajatev za sladkor?

Vsebnost sladkorja v pijačah

Petermanova je za primerjavo navedla, da lahko ledeni čaj v pollitrski plastenki vsebuje kar 12 kock sladkorja, pollitrska plastenka vode z okusom pa pet kock sladkorja – ena kocka je težka štiri grame.

Za sladkor sicer po pojasnilih Petermanove ni določenega priporočenega dnevnega vnosa, obstaja pa priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije – za odrasle osebe je priporočilo zaužitje 60 gramov dodanega sladkorja dnevno, saj naj bi po analizah pri normalni povprečni prehrani odrasla oseba 30 gramov zaužila iz ostalih živil. “Podpiramo zamisli oz. predlog nevladnih okoljskih organizacij in pediatrične klinike državi, da se na pijače, ki niso za dobrobit potrošnika, doda neka dajatev na sladkor,” je še poudarila Petermanova.

Potrošniki lahko na spletni strani http://veskajjes.si/ preverijo prehranski profil pijač in živil, ki jih uživajo, je pojasnila urednica portala Urša Å mid Božičevič in dodala, da lahko potrošniki pri vsebini portala sodelujejo tudi sami z vnosom prehranskega profila živila ali pijače, ki je v bazi še niso našli.

WordPress Themes