ZA ZAJTRK NAJ BODO OVSENI KOSMIÄŒI

Zajtrk je prvi in najpomembnejši obrok, saj naj bi zagotovil dovolj energije za vse dopoldne. Ker pa v jutranji naglici za pripravo zanj ni veliko časa, naj bi bili tudi kar najhitreje na mizi. Se da združiti zdravo, hranljivo in hitro? Se, z ovsenimi kosmiči. Zakaj jih priporočajo strokovnjaki?

Nižajo holesterol

Ovseni kosmiči vsebujejo v vodi topne vlaknine, imenovane betaglukani, ki vpijajo slab holesterol, ta pa se skupaj z njimi premika skozi prebavni sistem in nato izloči. Oves je bil pravzaprav prvo žito, ki so mu uradno pripisali sposobnost nižanja holesterola. Poleg tega pa betaglukani menda zavirajo absorpcijo maščob v črevesju.

Vsebujejo veliko drugih vlaknin

Zaradi zdravih vlaknin so ovseni kosmiči odlična prehrana za vse, ki želijo izgubiti telesno maso. Prav tako pomagajo pri čiščenju debelega črevesja in zmanjšujejo verjetnost nastanka raka na tem organu.

Za optimalno delovanje živčnega sistema

Zalogaj ovsenih kosmičev je vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki dlje časa zagotavljajo energijo. Prav tako so polni vitamina B, ki je ključnega pomena za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema.

Proti raku

Po podatkih ameriškega združenja proti raku ovseni kosmiči preprečujejo nastajanje nekaterih vrst raka. Zaradi netopnih vlaken lahko telesu pomagajo v boju z žolčnimi kislinami, zmanjšujejo količino strupenih snovi, to pa zmanjšuje verjetnost raka.

Ni treba, da so »pusti«

Pripravljeni z mlekom ali jogurtom z dodatkom suhega ali svežega sadja pa ne bodo le zdrav, ampak tudi okusen obrok.

WordPress Themes