Z orehovim listjem proti moljem – kopirano s strani:Z orehovim listjem proti moljem

  • Besedilo: Julijana Bavčar
  • 13. 10. 2015
Sivka je morda najbolj poznano tradicionalno sredstvo, s katerim so gospodinje skušale oblačila v omarah varovati pred tekstilnimi molji, obstaja pa še veliko drugih rastlin, katerih vonj tem insektom smrdi in jih odvrača od oblačil iz naravnih vlaken. Morda nekoliko pozabljeno pa je posušeno listje orehov, divjega kostanja, tobaka in lovora. Odganjajo tudi kuhinjske molje, ki pridejo v živilsko shrambo najpogosteje z moko in drugimi mlevskimi izdelki.
  • V garderobno omaro lahko razen sivke damo suhe orehove, evkaliptove, lovorove ali tobačne liste. - Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Druga učinkovita rastlinska odvračala so še kafra (pridobivajo jo iz tropskega drevesa kafrovca), evkaliptovo in cedrino olje (nekdaj so se dobile tudi dišeče kroglice iz cedrovine, namenjene za v omaro), olje materine dušice, rožmarina in mete pa limonska trava, klinčki in žajbelj. Dovolj izbire, da se lahko odločimo, po čem bo dišalo v omarah in garderobah.

Kljub naravnim ali kupljenim sredstvom proti tekstilnim moljem (tudi ti praviloma uporabljajo rastlinske izvlečke) pa mora biti naša glavna skrb namenjena čiščenju in redu v omarah in shranjevanju čistih oblačil. Z volnenimi in drugimi vlakni se namreč ne hranijo odrasli molji, tj. metuljčki, temveč ličinke oz. črvički, ki se večkrat zabubijo v kokon, v vsaki naslednji fazi pa so večji in bolj požrešni. Stadij ličinke oz. črvička traja lahko od nekaj mesecev celo do dve let, buba pa lahko v neugodnih razmerah preživi zelo dolgo!

Odrasla samica molja, ki jo lahko od samčka ločimo po tem, da je slabša letalka in jo laže ujamemo, izleže jajčeca med niti tekstilnih izdelkov. Ko se iz njih izleže ličinka, je dolga sprva le okrog milimeter.

Prehranjujejo se s tekstilijami živalskega izvora, ki vsebujejo beljakovine (volno, krznom, svilo, perjem, usnjem, klobučevino), vlakni rastlinskega izvora, kot sta bombaž in lan, pa tudi blagom iz mešanic sintetičnih in beljakovinskih vlaken. Napadejo tudi sintetiko, če so vlakna zamazana s hrano, pijačo, krvjo, urinom, znojem ali drugimi beljakovinami.

Zatorej je tako pomembno, da shranjujemo v omaro le oprana in kemično očiščena oblačila, da niso natlačena temveč so zračno zložena. Zanimivo je tudi, da tako kot odrasle molje tudi ličinke moti svetloba. Molje oz. njihove jajčeca lahko uničimo tudi tako, da damo tekstilne izdelke (npr. plišaste igrače in puloverje) za teden dni v zmrzovalnik, v katerem je temperatura pod minus osem stopinj Celzija, uniči jih tudi postopek kemičnega čiščenja oblačil. Za več mesecev trajajoče shranjevanje sezonskih oblačil ali posteljnine je priporočljivo tudi shranjevanje v vakuumskih vrečkah. Insekticid proti moljem v obliki naftalinskih kroglic se danes ne uporablja več, ker je zdravju škodljiv.

WordPress Themes