Z novim letom (2015) bo gorivo dražje

Vlada spreminja uredbe za okoljske takse za izpuste CO2, kar bo gorivo po novem letu podražilo za slab cent
IMG-0430.1419417323.JPG.s.960px.jpg

Vlada bo z višjo okoljsko takso dodatno obremenila energente, kar bodo na koncu plačali vsi uporabniki goriv.

Zaradi tega povečanja cene za enoto obremenitve se bo drobnoprodajna cena bencina ob naslednji prilagoditvi predvidoma zvišala za 0,8 centa oz. 0,6 odstotka za liter, cena dizelskega goriva pa za 0,9 centa oz. 0,7 odstotka za liter. Pri obeh gorivih je že upoštevan davek na dodano vrednost.

Na podlagi predloga sklepa se cena za enoto obremenitve okolja z emisijo CO2 s sedanjih 0,0144 evra poveča na 0,01728 evra, izhaja iz gradiva, objavljenega na spletni strani vlade.

S taksami, s katerimi bo vlada obremenila energente in s tem vse porabnike, naj bi se v proračun prihodnje leto nateklo okoli 30 milijonov evrov dodatnega denarja, od tega 6,5 milijona od podjetij iz energetsko intenzivnih panog. Vlada naj bi tako nadoknadila del izpada zaradi omiljene dodatne obremenitve energetsko intenzivne industrije.

Gospodarstvo tudi omiljenim dodatnim obremenitvam nasprotuje. Tako so v torek skupaj s sindikatom Pergam izvedli protest, vlado pa pozvali, da takoj umakne aktualne predloge ali že izvršene sklepe, ki bodo dodatno obremenili podjetja. Več o odzivu v nekaterih energetskih podjetjih in avtoprevoznik pa v članku Okoljske takse: Še manj bomo konkurenčni

WordPress Themes