Vruće vam je i ne možete da spavate? Predstavljamo vam 12 sjajnih rešenja!

Rešenja za vruće noći

Toliko vam je vruće da ne možete da se naspavate k’o čovek? Niste jedini. Upravo zbog velikih vrućina kvalitetan i čvrst san vam stalno izmiče.

Vođeni činjenicom da u najtoplijem delu godine ljudi često imaju problema sa snom, vlasnici jedne britanske firme koja se bavi proizvodnjom kreveta sproveli su zanimljivu anketu na osnovu koje su ustanovili 12 koraka koje možete da preduzmete kako biste imali kvalitetniji san.

Zanimljivo, nijedan od njih nije kupovina novog kreveta niti podrazumeva da u svojoj spavaćoj sobi imate klimu!

Pustite vazduh da struji
Postavite ventilator naspram prozora, a zatim otvorite okna i napravite veštačku promaju. Ovo uradite neposredno pre odlaska u krevet.

Koristite tanke čaršave
Neka vam običan dušečni čaršav posluži kao pokrivač u vreloj letnjoj noći. Pamuk i lan su materijali koji omogućavaju koži da diše.

Hladniji jastuk
Svoj veliki mekani jastuk koji koristite preko godine zamenite nekim manjim i čvršćim. Raskošni mekani jastuci će samo upijati toplinu glave.

Udobnost pre svega
Ako spavate odeveni, neka to bude lagana, pamučna majica, po mogućnosti na bretele i bar jedan broj veća od vaše konfekcijske veličine.


Mokra kosa
Ova metoda koja je zimi strogo zabranjena, leti vam može biti od pomoći. Osećaj vlage na glavi će vas rashladiti taman toliko dok ne utonete u san, a kosa će se zbog vrućine brzo osušiti.

Hladan termofor
Napununite termofor ili običnu plastičnu bocu ledenom vodom, stavite je pored sebe, pa se prekrijte tankim čaršavom. Rashladićete se.

Noge glavu hlade
Pre odlaska na spavanje, uronite stopala u lavor s hladnom vodom. Akupunkturne tačke na stopalima su povezane sa unutrašnjim organima, pa ćete na ovaj način rashladiti organizam iznutra.

Promaja 2
Ispred otvorenog prozora raširite veliki mokar čaršav. U vašu sobu će ulaziti svež i hladniji vazduh.

Egipatska spavaćica
Umotajte se u vlažan čaršav i napravite tzv. egipatsku spavaćicu. Legenda kaže da su tako drevni Egipćani izlazili na kraj s pustinjskim vrućinama.
Strateška hrana
Pred spavanje nikako nije dobro da se prejedate jer to usporava vaš metabolizam koji vas onda dodatno greje. Ako ste gladni, pojedite manji obrok.

Nisko, niže
Spavajte na što je moguće nižem nivou ili čak stavite dušek na pod. Što ste niže to će vam biti hladnije.

Upotrebite ležaljku za plažu
Podloge od trske možda nisu tako mekane, ali su svakako hladnije jer omogućavaju protok vazduha. Podmetnite ležaljku za plažu od trske ispod posteljine.

(Net.hr)

WordPress Themes