Vrhovno sodišče odpravilo poročilo KPK o Janševem premoženjskem stanju [P] 59

Kmalu po objavi poročila je leta 2013 padla Janševa vlada

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo, je razvidno iz sodbe, ki jo objavljamo v celoti.

V vsebinske ugotovitve KPK se sodišče ni spuščalo

Janši je bilo namreč po mnenju sodnikov nezakonito poseženo v ustavne pravice, natančneje enakega varstva pravic, saj KPK osnutka poročila Janši prej ni poslala v izjasnitev. V vsebinske ugotovitve poročila KPK se vrhovno sodišče ni spuščalo.

KPK mora zato v treh dneh od prejema sodbe s svoje spletne strani odstraniti odpravljeni del poročila, prvotno objavljenega januarja 2013.

Prejšnji senat KPK: Ravnali smo z vso dolžno skrbnostjo

Na sodbo se je odzval tudi prejšnji senat KPK, ki ga je vodil Goran Klemenčič. Kot so zapisali Klemenčič, Rok Praprotnik in Liljana Selinšek, so ravnali z vso dolžno skrbnostjo in strokovnostjo, zavzemajo pa se tudi za ponovitev postopka, saj sodišče ni odločalo o vsebini poročila. Njihov odziv lahko v celoti preberete na [www.finance.si] .

KPK: Janši se je premoženje nepojasnjeno povečalo

Spomnimo, KPK je pod vodstvom zdajšnjega ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča ugotavljala korupcijska tveganja predsednikov parlamentarnih strank. Ugotovila je, da sta predsednika SDS Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Kot je zapisala komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210 tisoč evrov.

KPK je pri Janši ugotovila tudi večkratno kršitev obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev.

Janša se je na poročilo pritožil, ker KPK po njegovem mnenju z izdajo zaključnega poročila v delu, ki se nanaša nanj, ni delovala v skladu s pristojnostmi in pooblastili, poleg tega ni imel možnosti ugovora. Celjsko upravno sodišče je njegovo zahtevo najprej zavrnilo, prav tako vrhovno sodišče, po ponovni obravnavi na celjskem sodišču in kasneje na vrhovnem sodišču pa je poročilo odpravljeno.

Januarja poročilo, februarja padla vlada

Vlada Janeza Janše je sicer padla kmalu po objavi poročila KPK – 27. februarja 2013. Takrat so poslanci s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi, mandat za sestavo vlade pa je dobila Alenka Bratušek.

jansa-janez15-be.1378320942.jpg.e.600px.jpg

WordPress Themes