VLADA PREDLAGA RUÅ ENJE 23 OBJEKTOV V TNP

Župan Kramar je prepričan, da bi vlada lahko preklicala odredbo rušenja 23 objektov v Triglavskem narodnem parku.
Po zakonu v TNP ni mogoče graditi počitniških hišic. Toda meščani od kmetov kupujejo in najemajo zapuščene hleve ter senike in jih preurejajo, čeprav jih je mogoče uporabljati le v kmetijske namerne. Nadzorniki parka inšpektoratu za okolje in prostor prijavijo okoli 40 do 50 takšnih primerov na leto. Po tem, ko je inšpektorat okrepil svoje delo, je teh novih črnih gradenj nekoliko manj, je dejala Tea Lukan Klavžer.

Bohinjska Bistrica – Kulturni dom v petek zvečer. Pod odrom sedijo bohinjski župan Franc Kramar, glavna republiška inšpektorica za okolje Aleksandra Velkavrh in predstavnica uprave Triglavskega narodnega parka (TNP) Tea Lukan Klavžer.

V dvorani je približno 60 ljudi, med njimi večina od 43 lastnikov počitniških hišic. Triindvajset jih je pred kratkim prejelo dopis, da so njihovi objekti popolnoma nelegalni in jih bodo porušili, 21 pa obvestilo, da morajo objekte, ker so bili nekoč kmetijski, zdaj vzpostaviti v prejšnje stanje, to je v hleve in staje. Pritožba ne zadrži izvršbe…

Tako v napetem ozračju vikendaši iz Goreljka in Ukanca eden za drugim razlagajo vsak svojo zgodbo. Prvi je čebelar, ki mu je medved že dvakrat podrl čebelnjak, drugi je zeliščar, ki ima brunarico že 43 let, tretji ima gradbeno dovoljenje za senik in 15 ovac, četrti je diabetik s 83-letno taščo, ki bi rada tu živela še nekaj let… Predvsem pa vsi bentijo čez inšpekcijo, tarnajo zaradi odklopov elektrike in vode, se pridušajo, da so plačali za uzurpacijo že leta 1993, ter da imajo hišne številke.

»Pred zakoni nismo enaki, zato se bomo pritožili do Bruslja.« V zanosu eden zavpije, da se bo pritožil do Boga in naj ga inšpekcija kar ovadi. Njegov kolega, ki je v Bohinju že 27 let, pa zagrozi, da ga bodo morali ubiti, preden bo dovolil rušitev. In v dvorani mu zaploskajo…

Župan Kramar je udeležencem tako imenovane problemske konference pojasnil, da je sam storil vse, kar se je dalo, in da je zaman poskušal prepričati ministra za okolje Roka Žarnič‡a o odpravi uredbe o prostorskoureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora na območju TNP (sanacijski PUP), ki ga je vlada sprejela pred devetimi leti. Navzoče lastnike je zato večkrat pozval, da bi na ministrstvo skupaj naslovili dopis, naj pristojni vnovič razmislijo o njegovi odpravi, zlasti ker je bil lani sprejet novi zakon o TNP. »V dialogu se da marsikaj doseči, in če je politična volja, se da spremeniti tudi ustavo, ne le odredbe,« je agitiral Kramar.

Glavna inšpektorica dela po zakonu

Aleksandra Velkavrh je po drugi strani zagotovila, da kot glavna inšpektorica dela zgolj skladno z zakonom. Sanacijski PUP je preživel več ustavnih presoj in imeli ste dovolj časa, da dokažete svoj prav, je bila odločna Velkavrhova. »Ko sem julija 2009 postala glavna inšpektorica, sem še isti mesec prejela pobudo občine Bohinj, naj bo inšpekcija dejavnejša pri odkrivanju in ustreznem sankcioniranju črnograditeljev, saj da počitniške hišice pomenijo razvrednotenje kulturne krajine. Menim, da delam v dobro države in zato sem sodelovala pri nastanku zakona o TNP, ki je bil sprejet lani, inšpektor, ki sem ga pooblastila samo za ukrepanje v TNP, pa je začel delati novembra lani in na začetku je prejel 140 spisov. Tudi sama sem bila z njim že večkrat tu na terenu. Izdal je več deset odločb in letos bomo na območju TNP porušili tri objekte, podobna dinamika pa bo tudi prihodnje leto. Po naši oceni je na območju TNP 400 nelegalnih objektov. Lani smo jih na območju vse Slovenije podrli 50, zavezanci pa so jih še pred našim prihodom porušili 452,« je navedla odločna inšpektorica in v nadaljevanju potrpežljivo komentirala vsako zgodbo.

Bohinjci ne marajo počitniških hišic, je priznal župan Kramar, toda ker so vikendaši z njimi tudi po 30 in več let, se čutijo odgovorne za to, kar se dogaja. Potožil je, da so soglasodajalci od 400 individualnih pobud za novi občinskih prostorski načrt (OPN) izločili kar 350, zato se mu zdi čista utopija, da bi skozi OPN speljali legalizacijo počitniških hišic.

Tea Lukan Klavžer iz uprave TNP je županu pritrdila, da poti skozi OPN res ni, hkrati pa opozorila, da se veljavnemu sanacijskemu PUP ne da nasprotovati. »Zavod TNP, zavod za varstvo narave in zavod za varstvo kulturne dediščine smo sodelovali pri nastanku te uredbe, ki jo je sestavil MOP, in na podlagi usklajenih stališč je vlada sprejela uredbo… Zavedamo se, da hoče veliko ljudi imeti počitniške hiše, toda v TNP je njihova gradnja prepovedana, prav tako ni dovoljeno povečevanje in sprememba namembnosti objekta. Kajti v Sloveniji imamo samo en narodni park in tega moramo varovati,« je poudarila Tea Lukan Klavžer. Glede zavrnitve soglasodajalcev za OPN pa po mnenju Lukan Klavžerjeve ni dileme: marsikdo je dal vlogo za gradnjo hiše na kmetijskem zemljišču, a to ni mogoče ne v TNP ne nikjer drugod v Sloveniji, saj je treba prej spremeniti status zemljišča.

WordPress Themes