Veste, kako se prehladimo?

Čeprav je splošno znano, da si je v hladnih obdobjih treba pogosteje umivati roke, pokriti usta, ko kašljamo ali kihamo, pa obstajajo nekateri miti, ki krožijo in niso resnični. Kako torej zares zbolimo in kaj nas nikakor ne ogroža?

glavobol

Da se prehladimo, moramo biti izpostavljeni virusom, zato to, da nas zebe, nima prav nič s prehladom.

Lahko zbolite zaradi mrzlega zraka? Ne.

Številni med nami se še spominjamo, kako je mama vedno za nami, ko smo brezskrbno zapustili dom, zaklicala: ”Zapni se, da se ne prehladiš.” Takrat smo zamahnili z roko in že nas ni bilo več, mama pa je zmajala z glavo, češ, potem bo pa spet bolezen v hiši. A zdravniki pojasnjujejo, da to, da nas zebe, nima nikakršne zveze s tem, da se prehladimo. ”Da zbolimo, moramo biti izpostavljeni virusom, poleg tega temperatura nima vpliva na posameznikov imunski sistem. Ljudje so pozimi bolj nagnjeni k prehladom, ker preživijo več časa v zaprtih prostorih, kjer se virusi lažje širijo,” pojasnjuje dr. Mark Callahan.

Nikar se zaradi virusov ne odpovejte poljubljanju. Večina nevarnih virusov namreč v naše telo vstopa preko nosa ali oči in ne preko ust.

Lahko zbolite zaradi poljubljanja? Najverjetneje ne.

Nikar se zaradi virusov ne odpovejte poljubljanju. Večina nevarnih virusov namreč v naše telo vstopa prek nosa ali oči in ne prek ust. V medicinskem žurnalu za infekcijske bolezni so objavili rezultate raziskave, ki razkriva, da le osem odstotkov ljudi zboli ob poljubljanju okužene osebe. ”Pravzaprav je bolj varno poljubljanje okuženega posameznika, kot če mu sežete v roko,” pove mikrobiolog Charles Gerba.

Lahko zbolite, ker ostajate v hotelski sobi? Da.

Naj vas sveže rjuhe in posesane preproge ne zavedejo. Hotelske sobe so polne mikrobov. Skoraj tretjina površin hotelske sobe je prekrita z nevarnimi virusi in bakterijami še dan po tem, ko noč tam preživi okužena oseba, je pokazala raziskava medicinske fakultete v Virginiji. Preden vstopite v hotelsko sobo, se tako oborožite z dezinfekcijskimi sredstvi in z njimi prebrišite vse površine, ki se jih najpogosteje dotikate, med njimi stikala za luči, daljinski upravljalec, nočno omarico in podobno.

Cepivo proti sezonski gripi je narejeno iz neaktiviranih (mrtvih) influenca virusov, ki ne morejo povzročiti infekcije.

Lahko zbolim zaradi zraka na letalu? Morda.

V večini letal je okrog 50 odstotkov zraka filtriranega. S tem načinom sicer odstranijo prah, vlago, bakterije in plesen. Kljub vsemu pa so virusi premajhni, da bi jih filter ujel. Možnosti so sicer izjemno majhne, a lahko se zgodi, da boste po naporni in dolgotrajni poti z letalom na koncu ostali z vnetim žrelom in izcedkom iz nosu.

Se lahko okužite s staro zobno ščetko? Ne.

Če ste pravkar preboleli virusno okužbo, vam ni treba menjati zobne ščetke. Čeprav bodo na tej ostali virusi, pa je vaše telo sedaj razvilo močan imunski sistem in številna protivirusna telesa, ki vas varujejo pred ponovno okužbo. A če bi svojo zobno ščetko posodili kateremu izmed družinskih članov, bi lahko okužbo širili naprej. Sicer pa je v vsakem primeru priporočljivo zobno ščetko menjati na približno tri mesece.

Lahko zbolite zaradi cepiva proti gripi? Ne.

Cepivo proti sezonski gripi je narejeno iz neaktiviranih (mrtvih) influenca virusov, ki ne morejo povzročiti infekcije. Strokovnjaki verjamejo, da je mit o tem, da ljudje po cepljenju zbolijo za gripo, nastal, ker cepljeni pogosto stranske učinke cepiva zamenjajo za gripo. Glavni stranski učinki cepiva so sicer oteklina na rami in bolečina ob cepljenju, redko pa tudi kratkotrajna povišana temperatura, slabo počutje, slabost in glavobol, ki pa jih mnogi zamenjajo za gripo. Poleg tega se sezona gripe pojavlja v istem obdobju kot virusna obolenja, zato se ljudje pogosto okužijo z virusnimi obolenji in nato krivijo cepivo, čeprav je za njihov prehlad v resnici prej kriv sodelavec, ki kljub slabem počutju ni ostal doma.

Pisarne so pravo gojišče virusov in mikrobov, ki se še posebej prenašajo z rokovanjem ali pa dotiki nekaterih površin.

Lahko zbolite zaradi zadrževanja v pisarni? Da.

Pisarne so pravo gojišče mikrobov, virusov in bakterij. ”Če bi imeli rentgenski vid, bi najbrž videli oblak virusov okrog svojih sodelavcev. Vsakič, ko izdihnejo, na dan pridejo raspiratorni virusi, ki se razširijo meter okrog nas,” pojasni dr. William Schaffner, strokovnjak za preventivno medicino. Prav zato je dobro, da imate na delovnem mestu vedno pri sebi razkuževalna sredstva in z njimi obrišete površine, ki se jih redno dotikate. Okužite se lahko namreč že preko okuženega svinčnika, ki si ga sposodite od sodelavca, ki je videti še povsem zdrav. Prvi simptomi prehlada se namreč pokažejo šele dan za tem, ko smo že okuženi.

WordPress Themes