V katerih podjetjih največ zaslužijo?

Vrh pripada IT in farmacevtskim multinacionalkam

Zaradi izobrazbene sestave in položaja na trgu sta zmagovalni panogi na lestvici podjetij z najvišjimi plačami (upoštevali smo le taka, ki imajo vsaj 50 zaposlenih) že vrsto let informacijskotehnološka (IT) in farmacevtska. Vsa ta podjetja so v tuji lasti. V prvi deseterici jim družbo na šestem mestu dela le državna Kontrola zračnega prometa Slovenije.

Trgovci z zdravili in IT-podjetja iz prve deseterice so brez izjeme hčerinske družbe tujih multinacio­nalk, ki v Sloveniji skrbijo predvsem za trženje izdelkov, razvitih in izdelanih v maticah po svetu.

Najvišje plače dobijo zaposleni v Microsoftu. Ta je stari znanec z vrha lestvice najvišjih plač v slovenskih podjetjih. Slovenska izpostava po tržni kapitalizaciji tretje največje družbe na svetu se je v prejšnjih letih praviloma uvrščala na prvo mesto ali malenkost niže. Lani so spet zaposlovali 58 ljudi, kar je enako kot v predkriznemu letu 2008, povprečna bruto plača pa se je v tem obdobju povišala za polovico, na lanskih 9.376 evrov. To je 6,2-kratnik povprečne lanske slovenske bruto plače, ko pa odštejemo vse dajatve, zaslužek povprečnega microsoftovca upade na 4.616 evrov neto. To je le še 4,6-kratnik povprečne slovenske neto plače.

Plače, višje od šest tisočakov bruto na mesec, prejemajo še v slovenskih izpostavah farmacevtskih velikanov Novartis, Bayer, Roche in Merck Sharp & Dohme.

Ministri se lahko skrijejo pred zračnimi kontrolorji

Če bi mejo za uvrstitev na lestvico postavili više, pri sto zaposlenih, bi bil nesporni zmagovalec Kontrola zračnega prometa Slovenije (KZPS). Ta družba z 217 delavci (41 odstotkov jih ima končano le srednjo oziroma osnovno šolo) je lani za plače mesečno povprečno namenila 5.752 evrov bruto na zaposlenega. To je sicer najmanj po letu 2010, a so bili tudi lanski prihodki najmanjši po tem letu. Za primerjavo povejmo, da je povprečni zaposleni v tej družbi lani mesečno zaslužil za desetino več kot letos avgusta najbolje plačani minister – to je bil tedanji finančni minister Uroš Čufer (plače Cerarjeve ministrske ekipe še niso razkrite).

Na lestvici so močno zastopane še državne energetske družbe (HSE, Plinovodi, GEN-I, HSE Invest, NEK, Eles, Savske elektrarne), upravljavca državnih sredstev SDH in Kad, s 3.527 evri mesečno pa svojega povprečnega zaposlenca osreči državna Loterija Slovenije.

2,2-kratnik povprečne slovenske bruto plače mesečno prejme povprečni zaposleni v podjetju, uvrščenem na lestvico.
3.076 evrov znaša plača v Leku, največjem zaposlovalcu na lestvici; Krka je z 2.619 evri bruto na 60. mestu.
136% je obdavčitev neto plače v Microsoftu (izhajamo iz povprečne bruto plače, upoštevamo tudi prispevke delodajalca).
2.1415303073.jpg.o.600px.jpg

WordPress Themes