V jeseniški bolnišnici opozarjajo na kršitve pravic

Delavci pravijo, da so morali izplačila prevoznih stroškov vračati delodajalcu. Vodstvo bolnišnice: Delo naj opravijo pristojni organi.

Razpis za direktorja

Danes se izteče desetdnevni rok za prijave kandidatov za novega direktorja SBJ. Kako bo kandidat v tako kratkem času in sredi poletnih počitnic sestavil kredibilen sanacijski načrt, ki ga v nekaj mesecih ni uspelo sestaviti razrešenemu direktorju Horvatu, predsednik sveta zavoda SBJ Dušan Krajnik ne ve. Dejal je le, da bi to morala biti »mala malica za pravega kandidata«, čeprav prva finančnica v bolnišnici Nataša Mežek ugotavlja, da bi SBJ letos poslovala pozitivno le, če bi jim ZZZS plačal ves opravljeni program in če bi bil poračun plačnih nesorazmerij lahko priznan v ceni storitve. Ob polletju so imeli 625.000 evrov izgube. Prijave kandidatov bo svet zavoda pregledal na seji v torek, o kandidatu pa bodo odločali že v četrtek. Na vprašanje, ali se jim z imenovanjem novega direktorja mudi, da bi mandat novemu direktorju še pred potrditvijo nove vlade potrdila vlada Alenke Bratušek v odstopu, Krajnik ni odgovoril. O kandidaturi razmišlja tudi Janez Poklukar.

Jesenice – Receptorji podjetja ISS v jeseniški bolnišnici so brez ustreznih licenc opravljali delo varnostnikov, vse čistilke ne delajo v prostorih bolnišnice, nekatere pa delajo celo 15 dni zapored, stroške prevoza med delom so morali vračati v pisarno vodje poslovne enote ISS na Jesenicah Binke Dedić.

Tako so največje kršitve povzeli delavci podjetja ISS, ki za jeseniško bolnišnico opravlja servisne naloge (recepcija, čiščenje, bolnišnični transport). Želijo ostati anonimni, saj se bojijo za delovna mesta pa tudi, da bi ISS izgubil 1,2 milijona evrov vredno pogodbo (na leto) s splošno bolnišnico Jesenice (SBJ).

Odnos med bolnišnico in ISS je bil sicer eden pomembnejših razlogov, da je junija svet zavoda razrešil direktorja Igorja Horvata. Pogodba SBJ z ISS dokazuje »veliko malomarnost«, je ob razrešitvi dejal predsednik sveta Dušan Krajnik.

»Gre za očitne kršitve temeljnih pravic delavcev,« je dejala Milena Koselj Šmit iz Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije, sindikalni odvetniki pa pregledujejo dokumentacijo. Nadaljnje ukrepe je napovedala za drugo polovico avgusta, ko se končajo sodne počitnice. Za ISS so opozorila sindikata »pavšalne navedbe«, dodajajo pa, da »brez dejstev in dokazov ne moremo sprožiti preiskav in postopkov«.

Varovali so brez licence

»Ni res, da morajo delavci po nalogu delodajalca komurkoli izročati znesek nakazanih potnih stroškov,« so sporočili iz ISS, ko smo jim povedali za primer delavca, ki je moral vsak mesec od sto do dvesto evrov, kolikor jih je pri plači prejemal za prevoz med delom (in ne za prevoz na delo), odnesti v pisarno Binke Dedić. Od Dedićeve odgovorov nismo dobili, sporočila nam je, da je na dopustu.

ISS ima veljavno pogodbo z bolnišnico do konca septembra 2015, vendar varovanja ne opravljajo več in ga tudi ne zaračunavajo, so sporočili iz ISS. Podjetje sicer nima veljavne licence za varovanje. Imeli so jo leta 2007, ko so sklenili prvo pogodbo, je zatrdil nekdanji direktor bolnišnice Igor Horvat. Kljub temu so receptorji še letos opravljali naloge varnostnikov, kar so imeli zapisano tudi v pogodbi o zaposlitvi, čeprav za to delo niso bili plačani. SBJ je kasneje ugotovila, da varnostne službe ne potrebuje in da jim zadoščajo cenejši receptorji, je dejal Horvat.

Delavcev nimajo preštetih

Po naših informacijah bi ISS v jeseniški bolnišnici moral imeti skupaj okoli 70 delavcev, vendar jih je le 48. Zadnjega zbora delavcev, ki ga je sklical v. d. direktorja bolnišnice dr. Janez Poklukar, da bi preveril, koliko je delavcev, se jih je udeležilo okoli 35. Da bi bili preostali v tem času na delovnih mestih v drugih podjetjih, kar trdijo nekateri, v ISS zanikajo, čeprav priznavajo, da »nekateri delavci, ki svoje delo opravljajo na objektu SB Jesenice, opravljajo del svojega dela tudi na drugih objektih«. Janez Poklukar odnosov z ISS ne komentira, meni, da morajo delo najprej opraviti pristojni organi. So pa v zadnjih dneh predstavniki bolnišnice in izvajalca servisnih storitev večkrat skupaj sestankovali, vsebina pogovorov pa ni znana. Na policiji podatkov o preiskavi ne dajejo.

WordPress Themes