V čem je skrivnost bazilike?

Bazilika je eno izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi, blagodejne učinke na zdravje pa pripisujejo tudi pitju časa iz njenih listov, uporabi njenih semen in eteričnega olja. Ker se sušena bazilika po okusu in koristih nikakor ne more primerjati s svežo, je najbolje, da jo vzgojite doma in jo imate vedno na voljo.
sZalivanje bazilike v lončku

Poznamo več sort bazilike. Nekatere izmed njih so: zelena, pritlikava in rdeča.

Vzgoja zdrave bazilike s semeni

Pri setvi bazilike v zeliščni oziroma cvetlični lonček s premerom 10 centimetrov seme le pritisnemo v zemljo in ga z njo ne prekrivamo. Zaradi naravne selekcije dve od petih semen ne bosta vzklili, mlade poganjke pa po potrebi še dodatno razredčite.

Ko mlade rastline zrasejo do višine 10 centimetrov, jim odrežite zgornji del stebla, tako da na baziliki ostaneta dve tretjini listov. Tako boste rastlini pomagali, da požene stranske vejice in se okrepi. Ko se vam bo sredi poletja zazdelo, da je v vašem zeliščnem lončku nastala gneča, dve rastlini presadite ali pa ju podarite sosedi.

Izberite zdrave sadike

Baziliko je najbolje vzgojiti iz semen, spomladi pa lahko kupite zdrave sadike, ki so običajno na voljo pri branjevkah na tržnici. Tiste iz trgovskih centrov so običajno namenjene takojšnji uporabi v kuhinji in je od njih težko pričakovati, da bodo še dolgo rasle. To lahko preverite tako, da pogledate število listov na spodnjih delih stebla. Če na spodnjih 10 centimetrih stebla ni lističev, rastlina ni dovolj močna in zdrava.

Sadiki bazilike nekoliko zrahljajte korenine in jo skupaj z zemljo posadite v lonček, v katerem ste ji zagotovili dobro drenažo. Vsako rastlino posadite v svoj lonček, v primeru, da jih boste posadili v korito, pa naj bo med posameznimi rastlinami 15 centimetrov razmika. Najbolj uspešno jo boste vzgojili na mestu, kjer je zaščitena pred močnim opoldanskim soncem in pred vetrom. Idealno mesto zanjo je na okenski polici, obrnjeni na vzhod, potrebuje pa rodovitno prst, ki se ne posuši prehitro.

Navadna bazilikaBazilika potrebuje toploto. Pri temperaturah pod 12 stopinj Celzija neha rasti, na njenih listih pa se pojavijo različne bolezni. (Foto: iStockphoto)

Skrb za rastlino

Baziliko je treba pogosto zalivati z manjšimi količinami vode. Poleti, ko so nočne temperature nižje, jo zalivajte vsak drugi dan, v najbolj vročih poletnih dneh pa potrebuje dnevno zalivanje. Izogibajte se zalivanju po lističih, še posebej takrat, ko je zelo vroče. Če ugotovite, da je zemlja premokra in je lonček postal zelo težak, zalivanje preskočite.

V primeru, da ste na zalivanje pozabili, bo bazilika povesila svoje liste. V tem primeru v podstavek nalijte nekoliko vode in hitro si bo opomogla.

Ko že imate svojo lepo, zdravo in dišečo baziliko, jo redno uporabljajte, da bo poganjala nove lističe. Če je bazilika zelo bogata, porežite njene lističe, naredite šopek in jih obesite na senčno in zračno mesto. Ko se posuši, jo spravite v steklene kozarce in vedno jo boste imeli na voljo. Pri tem bodite pozorni le, da je ne boste porezali preveč. Priporočljivo je, da pustite 2/3 rastline, saj si tako lažje opomore.

Koristi in uporaba

Zaradi odličnega okusa in vonja jo uporabljamo pri kuhi raznovrstne hrane: priljubljena je v omakah, juhah, solatah, mesnih in zelenjavnih jedeh – skoraj povsod.

Koristna je na vrtu, saj odganja muhe, če jo imate na okenski polici pa bo nadležen mrčes preganjala iz kuhinje.

V vzhodnih deželah uživajo tudi njeno seme, ki ga namočijo v vodo in popijejo. Takšen napitek naj bi zbudil tek, urejal prebavo in deloval pomirjujoče. Čaj iz bazilike naj bi zmanjševal napenjanje, koristna je tudi za grgranje pri bolečinah v grlu, ker deluje proti bronhitisu, prehladu in vročini.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja pri lajšanju težav s prebavo, dihali in nespečnostjo. Površinsko razkužuje, zato jo uporabljajo pri manjših ranah oziroma praskah. Sok njenih listov lahko uporabljate kot prvo pomoč pri pikih žuželk.

Blagodejno naj bi vplivala tudi na psihično počutje, in sicer deluje blago pomirjevalno in pomaga pri nervozi, nespečnosti, izčrpanosti in depresiji.

TUKAJ pa preverite še nekaj super receptov z baziliko.

Brusketa s svežimi paradižniki Bazilika je nepogrešljiva predvsem v mediteranski kuhinji.

WordPress Themes