Ustne razjede lahko zdravimo z naravno pomočjo

Na jeziku, dlesnih ali notranjem robu ustnic se lahko pojavijo majhni izpuščaji, ki so lahko včasih posledica poškodbe omenjenih predelov, lahko pa se vzroki skrivajo v našem notranjem slabem počutju. Razjede v ustih nemalokrat tudi bolijo in zato precej neprijetne. Tovrstne spremembe v ustni votlini so pogostejše takrat, kadar smo huje obremenjeni ali pa med boleznijo.

Če se vam tovrstne razjede redno ponavljajo, priporočamo, da se namesto le lokalnega odločite za celovitejši pristop zdravljenja.

Ustne razjede

Pomoč z eteričnimi olji

Od eteričnih olj je za zdravljenje ustnih razjed primerna mira, saj stisne in zaceli tkivo ter preprečuje nastanek glivic. Vzrok za ustne razjede so namreč lahko tudi glivične glivične okužbe, na primer z virusom Candida albicans. Najprimernejša za zdravljenje je tinktura, ki jo pripravimo tako, da majhno količino mirinega eteričnega olja raztopimo v alkoholu (5 kapljic olja na 1 žličko vodke ali sadjevca). Mešanico nato nanesemo na razjede ali pa pol žličke zmešamo z malo vode in nato žvrkljamo ustno vodico. Če želimo mešanici izboljšati okus, lahko dodamo še kapljico komarčkovega olja.

Zdravljenje z zdravilnimi zelišči

Za lokalno zdravljenje ustnih razjed so najprimernejše tinkture, saj pospešujejo celjenje in zmanjšujejo vnetje. Najbolj učinkovita je že prej omenjena mira. Pomagajo tudi ognjič, žajbelj ali timijan. Če se razjede kar ponavljajo in ponavljajo, potem priporočamo, da obiščete svojega zdravnika in se o svojih težavah posvetujete z njim.

Sicer pri razjedah v ustih zelo pomaga tudi ameriški slamnik, saj odlično krepi imunski sistem. V lekarnah in nekaterih specializiranih trgovinah ga lahko kupimo v obliki tablet ali tinkture. V kozarec vode nakapamo tri kapljice tinkture in pijemo trikrat dnevno.

Razlog za ustne razjede je lahko tudi v pomanjkanju določenih hranil

Če imate tudi vi pogoste težave z ustnimi razjedami, lahko razloga za to leži tudi v pomanjkanju določenih hranilnih snovi. Pogosto gre za pomanjkanje vitaminov B2 in C ter cink. Prehranska dopolnila lahko sicer kratkoročno pomagajo odpraviti težave, vendar je zelo pomembno, da začnete uživati živila, bogata s temi hranili. Posebno pozornost dajte zelenolistni zelenjavi, svežemu sadju, polnozrnatemu kruhu, ribam …

Do ustnih razjed pogosto pride tudi takrat, ko smo pod stresom, saj je takrat odpornost organizma slabša. Pomembno je, da se naučimo stres obvladovati oziroma se z njim uspešno soočati. Pri soočanju s stresom zelo pomaga redno ukvarjanje s športom, saj tako ne porabimo le presežka adrenalina, ampak krepimo tudi telo in duha. Z globokim dihanjem možgane oskrbimo z več kisika, najpomembnejšo hranilno snovjo, ki jo ti za optimalno delovanje še kako potrebujejo. Ko smo pod močnim stresom velja razmisliti tudi o vitaminsko-mineralnem dopolnilu k prehrani, saj naše telo, ko smo pod stresom, hitreje porablja hranilne snovi. Naj še poudarimo, da se takrat, ko smo pod stresom, velja izogibati vsem poživilom, kot so kava, čaj in drugi energijski napitki, saj ti telo močno izčrpamo. Prav tako se izogibajte uživanju alkohola.

Če se boste odločili za lokalno zdravljenje ustne razjede, lahko uporabite čisto olje iz pšeničnih kalčkov in vitamin E. Zelo pomembno je, da v primeru ustnih razjed iz prehrane za nekaj časa izločimo živila, ki dražijo sluznico, na primer vinski kis.

WordPress Themes