Ultrametabolizem dieta – hrvaško

Ultrametabolizam dijeta temelji se na cjelovitoj, neprocesiranoj hrani

Ultrametabolizam dijeta, detaljno opisana u knjizi UltraMetabolism: The Simple Plan for Automatic Weight Loss, autora Mark Hymana, temelji se na pretpostavci da odabirom pravih namirnica možeš smanjiti svoju želju za hranom i posljedično mršavjeti

Dijeta je rezultat desetogodišnjeg rada dr. Hymana koji je i sam trpio promjene raspoloženja, manjak energije i umor. Otkrio je da je tome uzrok nezdrava hrana bogata šećerima i mastima te kofeinom. Stoga je postavio tezu da odabir hrane koja organizmu pruža mnoštvo hranjivih tvari može “probuditi” gene čija je uloga izgaranje masnih naslaga.
3 koraka do vitkosti

Prije nego započneš s ultrametabolizam dijetom moraš očistiti svoj hladnjak i smočnicu od sve hrane koja sadrži šećer, kukuruzni sirup bogat fruktozom, hidrogenirane masnoće, rafinirane žitarice, alkohol i kofein. Slijedi posjet trgovini i kupovina cjelovite hrane. Stoga je u ovoj fazi ključno u svom domu imati obilje šarenog voća i povrća, cjelovitih žitarica i neprocesirane hrane, ribe i mesa peradi, orašastih plodova, soje i sojinih proizvoda te mahunarki.

Nakon početne faze čišćenja kuhinje od nepoželjnih namirnica slijedi 3 tjedna detoksikacijske faze I. Tijekom ove faze cilj je jesti nutritivno bogate cjelovite obroke, istovremeno eliminirajući potencijalne alergene poput mlijeka i mliječnih proizvoda, pšenice i jaja. Ideja je otkriti jesi li alergična na uobičajne alergene.

Faza II započinje u 4. tjednu i traje doživotno. Tijekom ovog perioda postepeno se u prehranu uključuju potencijalni alergeni iz faze I kako bi se otkrilo koliko ih dobro podnosiš. Ako ti bilo koja namirnica stvara probleme (primjerice ako te boli trbuh kada piješ mlijeko) moraš ju izbjegavati.

Ultrametabolizam dijeta dopušta unos alkohola, ali ga ograničava na tri čaše tjedno. Kavoljupci smiju piti pola šalice kave dnevno, no poželjno je da se te navike posve oslobode i prijeđu na zeleni čaj.

Kako bi maksimalno aktivirala metabolizam i kontrolirala glad, savjetuje se jesti svaka tri sata, te ne bi smjela ništa “gricnuti” tri sata prije spavanja. Dijeta ne postavlja kalorijske restrikcije niti ograničava veličinu porcije budući da je stav dr. Hymana da sa cjelovitom prehranom sve prirodno “sjeda na svoje mjesto”.

Jednom kada metabolizam počne učinkovito raditi, gubitak kilogram slijedi kao poželjna nuspojava.
7 ključnih promjena za uspješan gubitak kilograma

Kako bi dijetu prilagodila svom metabolizmu dr. Hyman savjetuje 7 ključnih koraka:

Kontroliraj svoj apetit
Ograniči izloženost stresu
Smanji upalne procese u stanici
Preveniraj oksidativni stres
Pretvori kalorije u energiju
Optimiziraj rad štitnjače
Detoksiciraj jetru

Za svaki od navedenih koraka knjiga donosi niz kvizova koji ti pomaže otkriti tvoja problematična područja i načine kako ih poboljšati. U sklopu dijete, tjelovježba se smatra pametnim odabirom, ali nije nužna, a preporuka je i uzimati cijeli niz dodataka prehrani uključujući: kvercetin, ginseng, probiotike itd.

WordPress Themes