U čemu je tajna morske klime?

5.0
54321

Vrijeme je godišnjih odmora i većinom odlazaka na more, kako bi se maknuli od stresnih poslovnih obaveza i napunili baterije za nove izazove.

No zašto većina ljudi odabire baš odlazak na more?

U čemu je to tajna morske klime i njenog povoljnog utjecaja?

Primorska klima ne djeluje samo preventivno, nego i ljekovito, podižući obrambene snage organizma.

Boravkom na moru, naše tijelo dobiva rijetke elemente u tragovima koje općenito nedostaju u svakodnevnoj suvremenoj ishrani.

Boravak uz more jača imunitet

Morska voda i zrak imaju i biološki utjecaj na naše zdravlje. Minerali kao magnezij, mangan i kobalt iz morske vode prodiru u organizam te jačaju prirodni imunitet.

Šetnja uz more dobra je za pluća, jer omogućuje udisanje mikrokapljica morske vode, koje nastaju od razbijanja valova o obalu.

Te sitne čestice soli u zraku, punog negativnih iona vodika i minerala u tragovima, putuju do najdubljih predjela plućnih alveola, zbog čega lakše apsorbiramo kisik.

Vjetar, poseban zrak, sunce, aromatično raslinje i prisutnost eteričnih ulja i minerala je razlog zašto morska klima ima povoljan utjecaj na naše zdravlje.

Talasoterapija u povijesti

Još se u davna vremena proučavao povoljan utjecaj morske klime na zdravlje.

Otac medicine Hipokrat među prvima je poučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru.

Promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara, shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcija i obnavlja stanice.

Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid u petom stoljeću prije Krista napisao je da “more liječi sve ljudske boljke”.

Morska voda kao savršeni lijek

Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode. God. 1897. došao je do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala.

Godine 1906. objavio je knjigu „Morska voda, organski medij“, u kojoj  govori o kemijskoj sličnost krvne plazme i morske vode.

Morska voda ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv, te sadrži minerale i elemente u točnim omjerima koji su potrebni ljudskom organizmu.

U morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij pa čak i srebro i zlato, a u 1 litri morske vode nalazi se prosječno 35 grama raznih otopljenih soli.

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače.

Ti hormoni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u tijelu. Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja guše.

More nam pomaže u liječenju bolova u leđima, problema s cirkulacijom, sportskih ozljeda, problema s kožom, psorijaze, išijasa.

Morska klima pomaže kod svih stanja povezanih s modernim načinom življenja poput napetosti i stresa, sprječava i liječi bolesti srca i krvnih žila, čisti i hidratizira kožu.

Korisni morski sportovi

Ronjenje je odličan način da vaše tijelo dobije „slanu“ detoksikacijsku hidroterapiju.

Morska voda sadrži sve ljekovite minerale i zato morsko kupanje dopušta koži detoksikaciju i obnavljanje.

Zbog otpora koji pruža voda pri plivanju, čak 10-15% više nego zrak, plivanje i ronjenje su odličan sport, jer su samo dva zamaha rukama dovoljna da pokrenemo cijelo tijelo i gotovo sve mišiće, bez opterećenja na zglobove i uz smanjeni rizik od ozljeda.

Samo 15 do 30 minuta plivanja svaki dan dovoljno je za prirodno uklanjanje celulita, strujanjem vode i masiranjem cijelog tijela.

Veliku korist od kupanja u otvorenim morskim vodama imat ćete i zato što je more jedno veliko elektromagnetsko energetsko polje, koje prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav.

To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje organizma.

Družite li se s morem tijekom ljeta, učinak na zdravlje još je povoljniji.

Djelovanju morske vode pridružuje se i blagotvorna aktivnost sunčeva svjetla te povećana proizvodnja vitamina D.

Vježbe disanja na moru

Izreka „lakše se diše“ može se povezati s boravkom na moru.

Povećajte učinak morske vode – prakticirajte vježbe disanja na morskom zraku.

Specifičan miris mora uzrokuje plin dimetil sulfid, koji dolazi iz mora.

Ujedno, morski zrak je pun negativnih iona vodika, koji pomažu detoksikaciji krvi i tkiva, te se bore protiv slobodnih radikala i uravnotežuju razinu serotonina – hormona sreće.

Ako želite upotpuniti vaš godišnji odmor i maksimalno iskoristiti povoljnosti morske klime, priključite se ljetnim radionicama Divine Energy Parka na brojnim destinacijama diljem obale.

WordPress Themes