Twitter: kaj se sme in česa ne, II. del

Avtor Saba Resnik — 05.05.2013

Marsikateri podjetnik uporablja Twitter in ostala družbena omrežja zato, da s strankami ustvarja odnos in pride v stik z morebitnimi novimi strankami. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da ste previdni, kadar objavljate na Twitterju v imenu podjetja.

V kolikor ste že usvojili uporabo Twitterja in veste, kaj lahko objavljate, je sedaj čas, da spregovorimo o tem, česa na Twitterju ne smete objavljati.

Vsakomur izmed nas se je že pripetilo, da smo naredili nekaj, kar nas je spravilo v hudo zadrego. Ne glede na to, kako huda je bila zadrega, razen tistih, ki so bili takrat v naši neposredni bližini in tistih, ki so slišali nekaj v zvezi z nesrečnim pripetljajem, za vašo zadrego ne bo izvedel nihče drug.

Kadar nekaj napačnega poveste na družbenem omrežju, pa je to popolnoma druga zgodba. Kar naenkrat je vaš spodrsljaj viden na milijone uporabnikom, zato premislite dvakrat, preden pritisnete na gumb Tweet.

Še posebej morate biti pozorni, če odgovarjate nekomu, ki je jezen, užaljen ali kako drugače prizadet s strani vašega podjetja. Napišite komentar, preštejte do deset, ga ponovno preberite in se vprašajte, ali res želite, da cel svet prebere vaš odziv.

Na družbenih omrežjih se ne odzivajte negativno na dogodke, ki vas razjezijo. Če se že odločite, da boste odgovorili, to storite na kar se da diplomatski in profesionalen način. Prav tako bodite pozorni, saj se lahko vaše objave na Twitterju avtomatično objavljajo tudi na Facebooku in LinkedInu – verjetno ne želite, da bi katera izmed pomembnih strank na LinkedInu prebrala vaš nesramen komentar, kajne?

Kadar uporabljate družbena omrežja v imenu svojega podjetja, potem imejte v mislih naslednje nasvete.

1. Vsaka objava mora imeti smisel.

Sprva razmislite, zakaj vaše podjetje sploh potrebuje komunikacijo preko družbenih omrežij. Ali je to zaradi podpore strankam, zaradi iskanja novih potencialnih strank, zaradi nadzora nad blagovno znamko ali zaradi želje po širjenju poslovne mreže?

Če ste na Twitterju šele začetnik, najprej nekaj časa samo sledite določenim ljudem in podjetjem. S tem boste dobili občutek, kako potekajo pogovori.

In še nekaj! Nikoli ne objavite na Twitterju nekaj, kar nekomu ne bi rekli v živo.

2. Svet se ne vrti okoli vas.

Ne objavljajte nešteto objav glede vas in vašega podjetja. Twitter najbolje deluje takrat, ko v pogovor vključite tudi ostale – ravno tako, kot če bi spoznali ljudi v živo.

Skrivnost Twitterja je v tem, da morate imeti večjo željo po tem, da se naučite, kaj počno ostali, kot da bi govorili o sebi. Sprašujte in poslušajte ter pustite, naj ostali govorijo 80 % časa; na tak način bodo prepričani, da ste ena najbolj zanimivih oseb, ki so jo srečali v zadnjem času.

3. Nikoli ne pozabite na svoje stranke in na svojo mamo.

Verjetno se sprašujete, kam merimo s tem nenavadnim stavkom. Naj vam kar takoj razjasnimo zadevo.

Kadar uporabljate družbena omrežja, imejte v mislih, da nikoli ne smete objaviti nečesa, česar ne bi rekli pred svojo mamo, babico, stranko ali zaposlenim. Beseda na spletu potuje s svetlobno hitrostjo in vaša objava je lahko v zgolj nekaj sekundah dostopna milijonom uporabnikom.

Prepovedane teme

Še nekaj nasvetov o tem, katerim temam se je na Twitterju dobro izogibati.

Ne govorite grdo o svoji konkurenci.

Ne spuščajte se v oster ali negativen pogovor s konkurenčnim podjetjem.

Ne zapletajte se v prepir s problematično stranko. Raje jih vprašajte, kako jim lahko pomagate in naj vam pišejo na elektronsko pošto.

Ne razpravljajte o svojem osebnem življenju.

Ne objavljajte slik z divjih zabav in ne pišite komentarjev o norih zabavah in pijanskih pohodih, ki ste se jih udeležili za vikend.

Ne omenjajte politike.

Ne omenjajte religije.

Zapomnite si, Twitter uporabljate z namenom, da promovirate vaš posel, zato je nadvse pomembno, da vedno ostanete profesionalni.

WordPress Themes