Tri sestavine, s katerimi dom zablesti

Vse, kar potrebujete za čist dom, so jedilna soda, alkoholni kis in olivno olje.

Olivno olje se odlično znajde tudi v vlogi čistila.

Olivno olje se odlično znajde tudi v vlogi čistila.

Za čist in urejen dom ne potrebujete dragih čistilnih preparatov, polnih kemičnih sestavin. Učinkovita, povsem naravna in poceni čistila že imate doma.

Jedilna soda

Jedilna soda je snov, s katero lahko očistite ves dom.

  • Zaradi abrazivne sestave je odlična za odstranjevanje trdovratne umazanije s kovinskih površin, denimo štedilnika in pečice, odstranjuje pa tudi vodni kamen. Pripravite gosto pasto, jo nanesite na površine, počakajte nekaj minut in jih očistite.
  • S sodo lahko zasijejo tudi vaša stekla: nekaj žličk prahu dodajte vodi in z mešanico poškropite šipe in ogledala ter jih obrišite z mehko krpo. Steklene površine bodo čiste, jedilna soda pa bo preprečila tudi ponovno kopičenje umazanije na njih.
  • Skodelico jedilne sode natresite na zamašen odtok, čeznjo prelijte malce vrele vode. Odstranila bo vso umazanijo iz odtoka in ta bo znova brezhibno požiral.
  • Jedilna soda prav tako odstranjuje neprijetne vonje iz hladilnika, pomivalnega stroja ali ležišča vašega hišnega ljubljenčka. V hladilnik postavite z njo napolnjeno skodelico, dodajte jo med pranjem v pomivalni stroj, kotičke, kjer počiva vaš ljubljenček, pa posujte z njenim prahom.
  • Je tudi odlično belilo. Del pralnega praška nadomestite z njo in se tako rešite madežev na belih oblačilih.

Alkoholni kis

Z njim je mogoče dezinficirati vse površine v domu: od kuhinjskih korit, desk za rezanje do pečice in keramičnih ploščic do kadi in straniščne školjke. Prav tako odstranjuje madeže vodnega kamna in zmehča nakopičeno maščobo na štedilniku. Za vse to je dovolj pripraviti mešanico vode in alkoholnega kisa v razmerju 1 : 2 ter z njo poškropiti umazane kotičke. Za prijetnejši vonj lahko dodate nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja.

Olivno olje

Olivno olje je odlično za vaše zdravje, lase, kožo, pomaga pa vam lahko tudi doma. Uporabite ga namesto loščila za leseno pohištvo. Na mehko krpo kanite nekaj kapljic olja in z njim očistite vse lesene površine: omare, mize, stole in celo lesena tla. Ti bodo svetleči in zaščiteni pred odrgninami, ki se sicer na njih lahko hitro pojavijo.

WordPress Themes