Tradicionalne zdravilne rastline

Tradicionalne zdravilne rastline

Od glavobola do kurjih očes – proti skoraj vsem težavam raste zel. Večino zdravilnih rastlin je prav zdaj mogoče vzgajati na vrtu. Potem morate le še vedeti, kakšen način priprave je pravi.

Zeliščni čaj je najbolj običajen način, da se sami zdravimo z zdravilnimi rastlinami.

Dve čajni žlički svežih ali posušenih celih zelišč prelijte s skodelico vode, pokrito posodo pustite stati približno deset minut, da se eterična olja ne porazgubijo, in po možnosti popijte čaj čim bolj vroč.

Najpogostejše zdravilne zeli v naši kuhinji:

Koprive, kamilica, meta, žajbelj … zagotovo sodijo med najpogostejše.

  • Koprive pomagajo pri težavah s sečili, poskrbijo za prebavo in dajejo železo za dobro kri.
  • Kamilica dobro dene pri težavah z želodcem, strokovnjaki pa so med drugim ugotovili tudi, da odpravljajo mikrobe, ki povzročajo razna obolenja v črevesju.
  • Ožep pomaga pri astmi ter blaži trdovraten kašelj in težave z želodcem,
  • poprova meta pa pomirja in ublaži krče. Čaj poprove mete je primeren za grgranje pri vnetjih v ustni votlini in pri zobobolih.
  • Tudi žajbelj se je obnesel pri vnetjih v ustih in grlu.

Priprava iz drugih delov rastline

Za čaj iz koromača proti prebavnim težavam jedilno žlico posušenih semen stolcite v možnarju, prelijte s skodelico vroče vode in pustite stati približno 15 minut.

Čaj iz korenine omana blaži kašelj in spravlja sluz iz dihalnih poti. Zdravilne sestavine pri omanu vsebuje korenina. Za napitek proti kašlju dajte pet gramov posušene korenine v liter vode in deset minut kuhajte. Nato precedite in čaj čez dan spijte v štirih odmerkih.

Obkladek s prevretkom gabeza blaži zvine in zmečkanine. Sto gramov na drobno narezane korenine kuhajte v litru vode približno deset minut.

Proti bradavicam in kurjim očesom pomaga mazilo iz deset mililitrov soka krvavega mlečnika, ki ga dobite iz stebel in ga gladko zmešate s 500 grami sala. Mazilo nanašate dnevno, a ne sme priti v stik z zdravo kožo (pri stiku s sluznicami lahko povzroči poškodbe zaradi encimov proteinaz). Številne učinke na zdravje imajo tudi alkaloidi krvavega mlečnika. Pri številnih raziskavah so ugotovili, da izvleček ščiti jetrne celice pred strupi in pomaga pri bolečinah, ki nastopijo zaradi težav z žolčnikom.

Iz skorij lahko delate  izvlečke z mrzlo vodo. Za sredstvo proti vročini, glavobolom in revmatičnim težavam dve čajni žlički na drobno narezane vrbove skorje prelijte s skodelico vode in pustite stati čez noč. Naslednji dan odcedite in popijte v dveh odmerkih.

Česen ščiti ožilje in zmanjšuje vrednosti maščobe v krvi. Kot zdravilo najbolje učinkuje surovo.

Lovorovo olje deluje proti vnetjem in bolečinam ter pomaga, če ga uporabite zunanje pri protinu. Nosečnice ga ne smejo uporabljati.

Preberite tudi: 24 zdravilnih zelišč in njihovo posebno učinkovanje

WordPress Themes