TEŽAVE Z GRLOM

Simptomi: Pekoč občutek ali praskanje v grlu

Vzroki: Ko je obrambni mehanizem oslabljen

Prehladna obolenja in gripozne infekte ponavadi povzročijo virusi, bakterije in glivice v ustih in žrelu ter v bronhialnem sistemu. Ti povzročitelji so praviloma tam stalno naseljeni, vendar se lahko zdrav imunski sistem vedno brani. Vendar ko so obrambni mehanizmi telesa oslabljeni, imajo tujci lažje delo in lahko telesne bakterije premagajo – konec koncev pride do infekcije. Nadalje lahko k infekciji vodi tudi prekomeren napad zunanjih povzročiteljev – predvsem takrat, ko imamo veliko opravka s prehlajenimi ljudmi.
Drugi vzroki so lahko preobremenitev glasu z glasnim govorjenjem ali petjem kot tudi razdraženost dihal zaradi na primer prekomernega kajenja, velike prašnosti ali presuhega zraku
.
Simptomi: Pekoč občutek ali praskanje v grlu

Bolečine v grlu se pojavijo v povezavi s prehladom večinoma s tipičnimi, bolj ali manj močnimi simptomi. K tem znakom bolezni spadajo predvsem:

težave pri požiranju
boleče praskanje ali pekoč občutek v grlu
hripavost in bolečine pri govorenju
izsušenost grla in žrela
oteklost in vnetje sluznice

Glede na to, katera področja so vneta, razlikujejo zdravniki med sledečimi obolenji:

Vnetje sluznice žrela (faringitis):

Vnetje sluznice žrela je pogosto in večinoma posledica infekcije. Praviloma jo spremljajo bolečine pri požiranju. Pri posebni obliki angine, ki je bolj redka, so prizadete pretežno limfne žile oz. mezgovnice.

Vnetje sluznice grla in glasilk (laringitis):

Pri vnetju sluznice grla so vnete glasilke, ki ga ponavadi povzročijo virusi ali bakterije. Simptomi vnetja grla so predvsem močno praskanje v grlu ali stalno hrkanje, močno izločanje sluzi in pogosto tudi hripavost vse do izgube glasu.

Vnetje mandljev (tonzilitis):

Angina je gnojno vnetje nebnice, ponavadi posledica bakterijske infekcije. Na zatekli in pordeli nebnici so vidne pikčaste, rumeno bele gnojne obloge. V primeru, da so mandlji že odstranjeni, lahko pride do vnetja limfnih žil oz. mezgovnic. Angina se ponavadi začne nenadoma z visoko vročino, glavobolom in težavami pri požiranju. Vedno naj bi jo zdravili pod zdravniškim nadzorom, ker drugače lahko pride do hudih okvar kot je palpitacija (razbijanje srca).

Zdravljenje: Blaga pomoč varuje pred hudimi težavami
Večinoma se bolečine v grlu pozdravijo s koncem prehlada kar same, vendar lahko prizadeti okrevanje podprejo s številnimi metodami. Pomembno je, da ostanejo prozorni in grejo k zdravniku, če se težave po nekaj dnevih ne izboljšajo, saj drugače lahko pride do blage odebelitve glasilk (polipov na glasilkah).

Samozdravljenje: Kaj lahko storite sami

poskrbite, da je sluznica vedno vlažna – s pitjem, lizanjem in visok zračno vlažnostjo

žrelo in grlo dezinficirajte – na primer z antiseptičnimi pastilami, grgranjem ali inhalacijo

blaženje vnetja – s preparati, ki zavirajo vnetja, zeliščnimi čaji, grgranjem ali inhalacijo

uporabljajte izdelke, ki blažijo bolečine – na primer pastile ali razpršilo za grlo

izognite se dodatnemu draženju s kajenjem, alkoholom, pekočimi začimbami, kemičnimi plini ali prepihu

uporabite naravna zelišča in naravna zdravila

krepite imunski sistem

Preventiva in zaviranje: Povzročiteljem postaviti meje

Mnogi ljudje menijo, da so bolečine v grlu nedolžne in ne pazijo najprej na njih. Bolečine v grlu praviloma potekajo brez težav in hitro prenehajo – vendar kljub temu ne smemo biti ob tem preveč lahkomiselni. Pazite na to, da se je poškodovana sluznica kmalu ponovno regenerirala – drugače je to lahka tarča pred nadaljnjimi povzročitelji, ki lahko povzročijo hude infekcije kot so vnetje mandljev ali vnetja limfnih žil oz. mezgovnic. Te je potrebno vedno v vsakem primeru zdraviti takoj z antibiotiki pod zdravniškim nadzorom. Pravočasno poskrbite za to, da sploh ne pride tako daleč!

Iskanje pomoči: Kdaj k zdravniku?

Normalne bolečine v grlu so izredno neprijetne. Če se simptomi po približno treh dneh občutno zmanjšajo ali povsem izginejo, potem praviloma ne rabite skrbeti.
Zdravniško pomoč vedno poiščite v sledečih primerih:

če se težave ne izboljšajo po 3 dneh ali
se v tem času poslabšajo,
pri visoki vročini,
če obstaja sum vnetja mandljev,
pri težavah z dihanjem,
pri zatekli in obloženi nebnici,
pri velikih težavah pri požiranju ali
usta odpirate s težavo (čeljustni krč).

WordPress Themes