Težave s spremembo vremena – kopirano s strani:http://www.zenskisvet.si/zdravje/tezave-s-spremembo-vremena.html

4. Marec 2014

Pogosto deževje, hladno vreme, mrak pade že kmalu po četrti uri popoldne … Vas te spremembe spravijo v nenavadno utrujenost in zaspanost, ste slabe volje, vas pesti glavobol in vrtoglavica ter vas ščipa v mišicah? Dobrodošli v (vse številčnejši) klub meteoropatov!

Meteroropat -a m kdor ima motnje počutja zaradi vremenskih sprememb
Vir: Slovenski medicinski slovar

Meteoropatija je zbirek zdravstvenih tegob, ki se pojavljajo zaradi spremembe atmosferskih pogojev. V zadnjih letih se ji posveča vse več pozornosti, saj število ljudi, ki so preobčutljivi na vremenske spremembe, narašča. Po nekaterih raziskavah zaradi težav, izzvanih zaradi vremenskih turbulenc, trpi trideset odstotkov svetovne populacije. .

Kdaj se pojavijo težave?

Težave, povezane z vremenom, se ne pojavijo nujno do minute istočasno z vremenskim nihanjem, temveč do njih pogosto pride še pred meteorološkimi spremembami ali celo po njih. Neprijetnosti ne doletijo le starejših in bolnih, temveč lahko imajo težave tudi popolnoma zdravi, mladi in celo otroci. V najbolj rizično skupino pa sodijo ženske srednjih leti, starejše osebe in kronični bolniki, pri katerih se simptomi izrazijo celo tako močno, da včasih potrebujejo hospitalizacijo.

Med meteorološke dejavnike, ki izzovejo neprijetne simptome, sodijo temperatura in vlažnost zraka, veter, zračni pritisk, dež in grmenje, dež ter učinek ionizacije, na katero najbolj vplivajo ‘solarne nevihte’ – elektromagnetsko sevanje, ki zajame zemljo zaradi sprememb na površini sonca. Te spremembe vplivajo na hipotalamus in hipofizo, ki ustvarita večjo količino hormona stresa (ACTH), kar pri meteoropatih izzove občutek tesnobe in razdražljivosti. Istočasno se zmanjša izločanje endorfinov, hormona, ki je naravni analgetik, zato se okrepi subjektivni občutek bolečine. Zmanjšan prag bolečine ima tudi fiziološko razlago: zaradi padca zračnega pritiska se širijo tekočine in plini v človeškem organizmu, kar povzroči pritisk na tkivo, ki je prizadeto zaradi vnetja ali poškodbe, zato se bolečina okrepi.

Kakšne težave izzove meteoropatija?

Težave, povzročene zaradi vremenskih nihanj, so neposredno odvisne od starosti, spola in splošnega zdravstvenega stanja. Pri zdravih in mladih ljudeh so slabše izražene, najpogosteje pa se pojavijo v obliki utrujenosti, spremembe razpoloženja, zmanjšane koncentracije, apatije, motenj spanja … Včasih se pojavijo tudi glavobol, bolečine v področju starih poškodb in brazgotin, nezavest, vrtoglavica, težave s srcem (pospešeno bitje srca, povišan krvni pritisk).

Pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih so te težave veliko bolj izražene, okrepijo pa se tudi simptomi obstoječih bolezni. Ob spremembah vremena lahko tako srčno-žilne bolnike in strastne kadilce pogosteje doleti srčna ali možganska kap, medtem ko je pri osebah, ki trpijo zaradi bolezni dihalnih poti, pogost pojav astme ter vnetja bronhijev in pljuč. Pri starejših ljudeh so pogoste težave z ledvicami in žolčem, oboleli s čirom na želodcu ali dvanajsterniku občutijo intenzivnejše bolečine v trebuhu. Osebe, ki trpijo zaradi revme in artritisa, doživljajo močne bolečine v sklepih in kosteh, ko se vreme hitro in precej spremeni.

Glavobol: najpogostejši simptom

Zračni pritisk in hitra sprememba temperature zraka so odgovorni tudi za bolečine v glavi: rezultati raziskav so pokazali, da je več kot polovica glavobolov povzročenih zaradi vremenskih sprememb. Te težave se najpogosteje pojavijo v obliki migrene, močnega glavobola, ki ga povzročijo kontrakcije ali dilatacije krvnih žil v možganih. Pri tem se bolečina pojavi v eni polovici glave, spremljajo jo pa motnje vida, slabost in preobčutljivost na svetlobo in zvok. Poleg tega je glavobol, ki ga povzroči hladno vreme, pogost pri osebah, ki trpijo zaradi kroničnega sinusitisa.

Kako ublažiti težave?

Najpomembnejši predpogoji za vzdrževanje zdravja in tako tudi za blaženje vpliva meteoroloških nihanj so pravilna prehrana, uživanje veliko tekočine (predvsem vode) in redno spanje. Zdrava prehrana, bogata z vitamini in minerali, krepi imunski sistem in pomaga v primerih preobčutljivosti na spremembe vremena. Uživati je treba čim več sadja in zelenjave, rib, oreškov in ostalih živil, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3, poleg tega pa naj se izogiba hrani, bogati z ogljikovimi hidrati, saj krepi občutek utrujenosti. Priporoča se uživanje nadomestkov vitaminov in mineralov, da se zadovolji potrebne dnevne odmerke ter tako okrepi organizem. Če je oseba, ki trpi zaradi meteoropatije, istočasno tudi kronični bolnik, je nujno, da redno jemlje predpisano terapijo. Če opazi, da se ji stanje slabša v času vremenskih sprememb, je nujno, da o tem obvesti osebnega zdravnika, ki ji bo spremenil predpisano medikamentozo. Poleg tega se priporoča tudi izmenično prhanje s toplo in hladno vodo, da se pospeši prekrvavitev telesa.

Pomoč iz narave

Zagovorniki alternativne medicine poudarjajo pozitiven vpliv aromaterapije, akupunkture, meditacije in drugih tehnik sproščanja.

Sprehod v naravi: meteoropatom se priporoča vsaj pol ure sprehoda dnevno po parku ali v naravi.
Olje poprove mete: lahko zmanjša glavobol, izzvan z vremenskimi spremembami. Eterično olje nakapajte na robček in počasi vdihujte nekaj minut.
Aromatična olja: priporoča se vdihavanje sproščujočih olj pomaranče, rožmarina in sivke, ki zmanjšujejo nervozo.
Rastlinski čaji: uživajte čaje s pomirjujočimi učinki – kamiličnega, lipovega, glogovega, metinega, encijanovega.

Fotografija: Profimedia

WordPress Themes