Težave s komunikacijo

Vprašanje:

Lepo pozdravljeni!

Na vas se obračam z mojim problemom, ki ga bom skušala dovolj jasno zapisat v nadaljevanju. Stara sem 46, visoko izobražena in sem v službi. Sama pa se kakšno leto srečujem s svojim problemo glede komunikacije do soljudi. V osnovi sem simpatična, pa tudi zgovorna in z navezovanjem stikov nimam nekih težav. Ko pa bi morala v službi ali pa kje drugje skupaj sedeti z ljudmi in klepetati, takrat pa me zablokira, ne vem kaj se naj pogovarajm, ne znam izpeljati nekega pogovora, kompliciram stvar tako, da ne znam iz tega in se ne znam zagovarjati. Kadar sem z eno osebo v pogovoru, v glavnem teh težav nimam, ko pa nas je več, mi komunikacija ne gre. Kot da nič ne znam, kot da sem malo munjena. Iz tega izhaja, da se ne znam vklopit v ženski klepet, ko pa se, so moji stavki bolj odločni , kratki in mislim si, da neprijetni za pogovor. Iz tega sledi, da se ne vključujem v klepete, da zjutraj s sodelavkami ne pijem kave in iz tega pride, da se ne želim družiti. Ampak jez sem precej družaben individualist, ki se mora družiti, ker ljudi pogrešam, kadar sem sama. Počasi me skrbi takšen moj neugoden položaj in se zato začenjam izogibat družbe. Zmeraj si najdem eno osebo, s katero preživim čas, kar pa mi ni najbolj všeč, ker bi se raje naučila pogovarjat in rada bi, da ne bi imela zavor in tega nesamozavestnega občutka pred večimi ljudmi. In osnovno vprašanje: kako se rešiti tega neznanja oz kako pridobit na samozavesti? To me zelo muči in dobivam manjvrednostni občutek, kar pa se ne sklada z mano in mojo psiho. Mi lahko daste kakšen nasvet? Za odgovor se zahvaljujem.

Z lepimi pozdravi!

Odgovor:

Lepo pozdravljeni,

hvala za poslano vprašanje in izkazano zaupanje. Vaša občutenja v odnosu do drugih so povezana z vašo zaznavo sebe v odnosu do njih. Ključno vprašanje, ki si ga lahko zastavite pri samopresojanju nastalih težav je, ali vidite sebe enakovredno drugim? Glede na razmišljanja in ravnanja, ki ste jih lepo opisali, je odgovor najverjetneje nikalen. Zato velja izpeljati nadaljnje razmišljanje, kdaj, v katerem primeru bi se počutili enakovredno, kako bi lahko dosegli občutek enakovrednosti, ki bi obenem pomenil tudi samozavestno držo. Skladno s spremenjenimi prepričanji, bi prišlo tudi do spremembe v ravnanjih in tudi v čustvovanju in telesnih občutjih, saj so vse štiri komponente našega celostnega vedenja v interakciji.

Sebe prepoznavate kot osebo, ki učinkovito teši psihične potrebe v širšem krogu ljudi, zato je smiselno, da uresničite svoje želje in pričnete z osebnim izpostavljanjem, druženjem, pri tem pa poskusite samopresojati misli, izbirati bolj učinkovite, in na ta način izboljšati svoje počutje med ljudmi s katerimi bi se radi družili.

Želim vam veliko lepih trenutkov.

WordPress Themes