Težave, ki jih odpravi bela omela- http://m.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/tezave-ki-jih-odpravi-bela-omela

Učinki bele omele na zdravje so bili poznani že v daljni zgodovini, priznava pa jih tudi uradna medicina.

 • Bela omela
  Bela omela – Pripravki iz listkov bele omele odpravljajo številne zdravstvene tegobe. – Avtor: Shutterstock

  Bela omela je polzajedavska rastlina, ki v obliki zimzelenega grma raste na drevesih. Razširjena je povsod po Evropi, Aziji in severni Afriki. Je priljubljena sestavina zimskih ikeban, malce manj znani pa so njeni koristni učinki na zdravje, čeprav zgodovinski viri navajajo, da so jo v zdravilstvu uporabljali že v 5. stoletju pred našim štetjem. Njene zdravilne učinke priznava tudi uradna medicina, izsledki najnovejših raziskav pa so njene učinkovine uvrstili celo med sestavine zdravil proti raku. Dokazano je namreč, da vsebuje cel niz zdravilnih snovi. Najpomembnejše med njimi so lecitin, viskotoksini, histamin, lignin, flavonoidi, kolin in eterična olja. Mogoče jo je uporabljati v obliki čaja, praška in tinkture.

  Za prebavo

  Snovi, ki jih ta rastlina vsebuje, pospešujejo delovanje žlez prebavnega trakta in tako izmenjavo snovi v telesu. Za vse, ki trpijo za kroničnim zaprtjem, je priporočljiv čaj iz bele omele, ki pozitivno vpliva na prebavo in normalizira izločanje žolča ter preprečuje nastanek sladkorne bolezni.

  Uravnava krvni tlak

  Zdravilne učinkovine v beli omeli pripomorejo k normalizaciji visokega ali nizkega krvnega tlaka, obenem pa okrepijo srce. Ko nastopi popolno ravnotežje, izginejo težave, kot so vrtoglavica, migrena, piskanje v ušesih.

  Lahko premaga celo raka

  Pokazalo se je tudi, da bela omela pomaga pri zdravljenju rakavih obolenj. Vsebuje namreč lecitin, iz katerega se pridobiva lecitinol, ta pa že v izjemno majhnih količinah lahko uniči celice raka in vpliva na dvig imunskega sistema.  Poleg tega odpravlja slabost, bruhanje, izpadanje las, nespečnost in izgubo apetita. Vendar je uspešna le pri tumornih oblikah, ne pomaga pa pri levkemiji.

  Pomirja

  Bela omela je odlično naravno sredstvo za sproščanje živčevja. Pripravki iz njenih listkov pomirjajo in utrjujejo živčevje. Delujejo neposredno na živec klatež (vagus), prek njega pa krepijo kapilare perifernega krvnega obtoka in zmanjšujejo zaradi živčnosti pospešen srčni utrip.

  Opozorilo!

  Iz bele omele je mogoče izdelati tinkturo. Dobro pretolcite sveže lističe in jih prelijte z alkoholom. Večkrat na dan steklenico z vsebino pretresite, precedite pa po treh tednih. Čaj pripravite tako, da lističe posušite in zdrobite. Čaja iz bele omele ne smete kuhati, listke zgolj namočite v hladni vodi za nekaj ur, še boljše pa preko noči. Nikoli  ne smete uporabljati plodov, am

  WordPress Themes