Terapija z mudrami

Terapija z mudrami je vrsta zdravljenja – ob pravilnem izvajanju preprečuje razvoj zdravstvenih težav. Postavlja nas v vlogo aktivnega sodnika – če razumemo lastni temperament in telesno zgradbo, lahko razumemo, h katerim težavam smo nagnjeni – z izvajanjem točno določenih muder jih lahko preprečimo in si tako spremenimo usodo.

Čas, ko izvajamo mudre, je samo naš. Ko se posvečamo sebi, pozabimo na zunanji svet. Največje učinke bomo dosegli, če jih bomo izvajali ob globokem dihanju, vizualiziranju in ponavljanju pozitivnih afirmacij.

Udobno se usedite, po možnosti v enega od meditativnih položajev (na primer v lotos), z zravnano glavo in hrbtom.

V času izvajanja morajo biti roke sproščene in naj počivajo na kolenih, če ni izrecno drugače zapovedano.

Če je le mogoče, mudre izvajajte z obema rokama hkrati. Dotik med palcem in prstom oziroma prsti mora biti nežen. Osredotočajte se na blazinice prstov in ozavestite občutke, ki se vam ob tem porajajo (toplota, olajšanje bolečine, izboljšanje razpoloženja, osvežen um). Ta spoznanja vam bodo pomagala do ugotovitve, kako določena mudra deluje na vas.

Dhyana mudra (mudra meditacije)

Za dhyana mudro ali mudro meditacije vrh kazalca spojite z vrhom palca in z njima naredite krog. Ostali prsti so iztegnjeni in rahlo odmaknjeni.

Ta mudra povečuje element zraka v telesu, kar pomeni, da krepi živčevje, endokrini sistem in mišičevje, pomaga pri migreni in glavobolu, preprečuje prekomerno nastajanje sluzi v dihalnem in prebavnem sistemu, uravnoveša in umirja um, raztaplja jezo, znižuje krvni tlak, izboljšuje osredotočenost in pomnjenje, spodbuja ustvarjalnost, pomaga pri motnjah spanja in duševnih težavah ter razvija pozitivne občutke.

Vaayu mudra (mudra zraka)

Če se z vrhom kazalca dotaknete notranje strani korena palca, zatem pa s palcem nežno pritisnete na drugi členek kazalca, dobite mudro zraka ali vaayu mudro.

Ta za razliko od mudre meditacije zmanjšuje element zraka in zdravi bolezni, ki so nastale zaradi presežka zraka v telesu: umirja živčni, mišični in endokrini sistem, pomaga pri prekomernemu nastajanju plinov v prebavnem traktu, pri revmatizmu, išiasu in artritisu ter je dobra pomoč pri obvladovanju stresa, tesnobi, bojazljivosti, neodločnosti, nemiru, pomanjkanju osredotočenja in motnjah spanja.

Akash mudra (mudra prostora ali etra)

S stikanjem blazinic palca in sredinca ustvarimo akash mudro, to je položaj, ki krepi element prostora ali etra v telesu, ki je odgovoren za vse aktivnosti v telesnih odprtinah.

Ta mudra je odlična za blaženje blokad in bolečin v glavi (katerih vzrok so migrene ali vnetje sinusov), v ušesih (zaradi vnetij), v prsih in drugih odprtinah v telesu ter znižuje krvni tlak.

Akash mudra pospešuje razstrupitev organizma skozi izdih, znoj, urin in blato. Negativna občutja (strah, jeza, žalost) zamenjuje s pozitivnimi: vzbuja plemenite misli in razvija intuicijo. Ker so telesne odprtine v širšem smislu povezane z zunanjim prostorom (vesoljem), nam izvajanje te mudre pomaga, da se spojimo s kolektivno zavestjo in tako lažje in hitreje napredujemo na duhovni poti.

Prithvi mudra (mudra zemlje)

Prithvi mudro ali mudro zemlje naredimo tako, da spojimo blazinici palca in prstanca ter z njima ustvarimo krog. Ostali prsti so iztegnjeni.

Ta gib krepi element zemlje, ki je bistvena sestavina tkiv, kosti, hrustanca, kože, las, nohtov, mišic in tetiv. Zemlja je povezana z nosom in zaznavanjem vonja, zaradi česar je koristna pri zmanjšani sposobnosti vonjanja.

Poleg tega ta mudra pomirja element ognja, ki je povezan s telesno toploto in presnovo ter vrača nepojasnjeno izgubljene kilograme, umirja želodčno kislino, čir na želodcu in druga vnetja. Povečuje energijo in moč telesa, umirja um in nas naredi telesno, duševno in čustveno stabilnejše.

Zdravi kronično utrujenost, pospešuje celjenje zlomov, blaži hipertiroizem, ugodno vpliva na suho in občutljivo kožo, krepi nohte, zmanjšuje izpadanje las, blaži urološka vnetja, afte v ustih in preprečuje zlatenico.

Surya mudra (mudra sonca)

Prstanec zvijte kolikor lahko in se z vršičkom dotak­nite korena palca. S palcem pritisnite na področje drugega členka prstanca.

Mudra sonca povečuje element ognja in istočasno zmanjšuje element zemlje. Ogenj je povezan s telesno toploto in metabolizmom, zato ta mudra izboljšuje prebavo, znižuje prekomerno telesno težo in preprečuje njeno nenadzorovano pridobivanje, blaži zaprtost, sladkorno bolezen, težave z jetri, uravnava potenje, preprečuje očesne težave (npr. mreno), greje hladne roke in stopala ter ugodno vpliva na delovanje ščitnice.

Varun mudra (mudra vode)

Sedemdeset odstotkov našega telesa sestavlja voda: prisotna je v celični protoplazmi, limfi, krvi, sluznicah, slini, solzah in v prebavnih sokovih. Primanjkljaj vode v telesu povzroča dehidracijo tkiv.

Varun mudra ali mudra vode krepi element vode. Spojite vršička palca in mezinca ter iztegnite preostale prste.

Ta mudra zdravi telesna stanja, ki so posledica primanjkljaja vode: suhe očesne veznice, oslabljen okus, suha usta, slaba prebava, zaprtost, luskavica, slabokrvnost, primanjkljaj hormonov, pekoče uriniranje in boleče menstruacije.

Hridaya mudra (mudra za srce)

Z vrhom kazalca se dotaknite notranje strani korena palca ter spojite blazinice palca, sredinca in prstanca. Mezinec naj bo iztegnjen. Zaprite oči, sprostite telo in globoko dihajte, svojo pozornost pa usmerite na področje četrte čakre.

Skozi sredinec in prstanec tečejo energijski kanali, ki so povezani s srcem – če se ju dotaknemo s palcem, zapremo energijski tok in tako tok življenjske energije preusmerimo od rok proti srcu.

Ta mudra niža krvni tlak in krepi srce. In ker je srčna čakra tudi središče čustev, ta gib osvobaja potlačena čustva – zapomnite si jo kot rešilno bilko v času čustvenih kriz.

WordPress Themes